Ikäihmisten oma kuntosali kutsuu liikkumaan

Päälle viisikymppiset muodostavat aktiivisen, nopeasti kasvavan asiakasryhmän liikuntapalveluiden parissa. Tämän huomasi myös fysioterapeutti Anni Seppä, joka perusti kolme vuotta sitten oman kuntosalin ikäihmisille.

Fysioterapeutti Anni Seppä sai idean ikäihmisille suunnatusta kuntosalista oman työnsä kautta.

− Tein vanhuksille kotikuntoutusta. Siinä näki konkreettisesti lihaskunnon merkityksen vanhusten toimintakyvylle.

Seppä päätti tarttua toimeen. Kuntosali 55+ aloitti toimintansa Lohjalla vajaa kolme vuotta sitten, Suomen ensimmäisenä yksityisenä, ikäihmisille suunnattuna kuntosalina.

Kohderyhmäksi valikoituivat alkuun iäkkäät, seitsemänkymppiset kuntoilijat.

− Nopeasti kävi ilmi, että ennakkoluulot ovat suuret. Näin rajattu kohderyhmä ei kannattanut Lohjan kokoisella paikkakunnalla.

Kun kuntosalille alkoi ilmestyä yhä enemmän 60-vuotiasta väkeä, toimintaperiaate hioutui nykyiseen muotoonsa.

− Kuntosalin nimi vaihtui viime syksynä muotoon Kunto ja terveys 50. Kuntosalin lisäksi tarjolla on fysioterapian vastaanotto, lymfaterapiaa sekä hierontaa.

Ryhmään kuuluminen monelle tärkeää

Tänä päivänä kuntosalilla treenaa kirjava joukko keskimäärin50−70-vuotiaita kuntoilijoita. Seppä on onnistunut luomaan matalan kynnyksen paikan ihmisille, joista osa on ennen hädin tuskin nähnyt kuntosalilaitetta.

− On ihmisiä, jotka ovat liikkuneet koko ikänsä. Heillä ei ole ongelmaa mennä minne vain. Monen kävijän kohdalla ohjauksella on kuitenkin valtavan suuri merkitys.

Aloittelijoita varten Seppä on räätälöinyt viiden käyntikerran paketin, jossa hän opastaa kädestä pitäen laitteiden käyttöä. Lisäksi päivisin kokoontuu ikääntyneiden oma ryhmä, Ikiliikkujat, jossa on aina ohjaaja mukana. Omatoimiset treenaajat pääsevät salille avainkortilla.

Seppä korostaa, että ikäihminen oppii laitteiden käytön siinä missä muutkin.

− Vanhemmassa ikäpolvessa tosin korostuu se, että ryhmään osallistuminen on tärkeää. Moni sellainen, joka osaa jo hommat, tulee silti yhä mukaan ryhmiin, Seppä valottaa kuntoilun sosiaalista merkitystä.

Lihaskunto laskee vääjäämättä

Kuntosaliharjoittelun merkitys kasvaa, kun ikää tulee. Seppä on huomannut, että moni 60-vuotias nainen huomaa jo arjessaan, että lihaskunto alkaa laskea.

− Asiakas saattaa jännittää etukäteen kuntosalille lähtemistä. Yleinen kysymys alkuun on se, että miten paljon vastusta painoihin tulee laittaa.

Sepällä on aikaa neuvoa asiakkaitaan. Olennaista on aloittaa harjoittelu varovasti.

− Naiset ovat usein varovaisia muutenkin. Välillä täytyy muistuttaa myös, että lihasvoiman kasvattaminen vaatii vastustakin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja