Ikäihmisiä huijataan surutta netissä – ilmiö on levinnyt myös asuntoremontteihin: "Hätääntyneeltä omaiselta voi tulla yhteydenotto, että nyt on nimi paperissa"

1:51
Poliisiylitarkastajan mukaan tilastoihin päätyneet huijaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Vanhuksiin kohdistuvat petos-rikokset ovat kasvaneet maassamme voimakkaasti tämän vuosikymmenen aikana. Huijaukset ovat enenevissä määrin remontteihin liittyviä. Poliisin mukaan kyse on pahimmillaan jopa sadoista tuhansista euroista yksittäisten rikosten kohdalla.

– Netissä tapahtuvien huijauksien lisäksi on tietysti nämä puhelimessa tapahtuvat huijaukset, kuten esimerkiksi kaikille tuttu valepoliisi, toteaa Mummonmarkan vartijoiden hankesuunnittelija Erja Ronkainen.

Liikkeellä on myös "perinteisiä" menetelmiä, kuten tunnusluvun urkkiminen pankkiautomaatilla.

Verkkomaailmassa voi altistua monenlaisille arvonnoille ja kilpailuille. Huijaussivustoille laitetaan kaikki omat tiedot ja "palkinnon" lunastamista varteen syötetään vielä maksuvälineen tiedot.

– Tilejä on tyhjennetty ja jos kaikki menee, niin puhutaan jopa sadoista tuhansista yksittäisen rikoksen osalta, sanoo poliisiylitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen varsinkin netissä.

– Eurolla tai kahdella ei voi saada uutta matkapuhelinta tai lenkkareita, Aho sanoo.

Myös asuntoremontteihin liittyviä huijareita on paljon liikkeellä. Esimerkiksi tarpeettomia kattoremontteja kaupataan hanakasti, kertoo Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Nina Leino Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Usein käy niin, että pimpotetaan ovikelloa ilman mitään ennakkosoittoa ja pyritään pääsemään asiakkaan keittiön pöydän äärelle keskustelemaan. Saattaa se myyjä jopa katollakin käydä ja tehdä kuvauksia, Leino sanoo.

Huijauksiin liittyviä puheluita tulee Leinon mukaan Vanhustyön keskusliittoon viikoittain. Esimerkiksi kattoremontista voidaan Leinon mukaan pyytää vanhuksilta jopa 25 000 euroa, kun todellinen hinta olisi yksi kolmasosa siitä.

– Jos oman asunnon kunto ei ole tarkkaan tiedossa, niin vanhus saattaa oikeasti hätääntyä ja tehdä vähän turhankin nopeita ostopäätöksiä. Hätääntyneeltä omaiselta voi tulla yhteydenotto, että nyt on nimi paperissa ja onkohan tämä remontti ihan tarpeellinenkaan, Leino jatkaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja