Ikäihmiset ovat pulassa pikavippien kanssa

Pikavipit ovat saaneet lukemattomat suomalaiset taloudelliseen ahdinkoon. Eivätkä nämä ongelmat ole jättäneet rauhaan ikääntyviä ihmisiäkään. Helsingin sosiaaliviraston velkaneuvonnan päällikkö Marianne Rikama sanoo kuulevansa traagisia tarinoita päivittäin.

Rikaman mukaan ei ole kovinkaan harvinaista, että ihmisellä 40 000−60 000 euroa kulutusluottoa maksettavanaan. Tilanne on monen kohdalla lohduton.

− Yhä useammin kuulen epätoivoista itkua työntekijöidemme huoneista. Meidän pitää tilata lisää nenäliinoja, Rikama kuvailee velkaneuvonnan asiakkaiden karua arkea.

Monilla ihmisillä, joilla on jo aikuisia lapsia, on erittäin vakavia ongelmia pikavippien kanssa.

− Jotkut vanhukset lähtevät auttamaan kierteessä olevia jälkeläisiään ymmärtämättä kuinka vakava tilanne on. Sen jälkeen he joutuvat itsekin ongelmiin, Rikama selvittää ja sanoo samaan hengenvetoon, että velkaneuvonnan asiakkaissa vanhukset ovat yliedustettuina.

Kaikkein törkeimpiä tilanteita ovat ne, joissa lapsi ottaa vanhempansa nimissä pikavippejä. Rikaman mukaan asia on erittäin arka monille vanhuksille.

− Sehän on rikos. Mutta vanhukset eivät raaski tehdä asiasta rikosilmoitusta, Rikama harmittelee.

Toinen yleistynyt syy vanhusten ajautumiseen vippivaikeuksiin on se, että he lähtevät hyvää hyvyyttään auttamaan ongelmiin joutunutta jälkeläistään.

− On tapauksia, joissa vanhus on ottanut pikavipin auttaakseen lastaan ja joutunut sen jälkeen itse vaikeuksiin. Nämä ovat hyvin traagisia tapauksia, ja sukupolvien välille syntyy kärjistyneitä tilanteita, Rikama sanoo.

On toki niinkin, että seniorit osaavat itsekin sössiä taloutensa kuralle.

−Kierre menee niin, että ensin otetaan luottokortti ja sen jälkeen erilaisia kulutusluottoja. Kun niiden kanssa ollaan ongelmissa, joudutaan turvautumaan pikavippeihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja