Iivo Niskanen tuhahti mahdolliselle meriitille: "Hiihdetään matka pois ja lähdetään kotiin"

Iivo Niskanen hiihtää ainoana suomalaisena Tour de Ski -kiertueen kärkikymmenikössä ennen Val di Fiemmen päätöskilpailua. Niskanen on kokonaistuloksissa viidentenä kahden minuutin päässä kärjestä.

Johannes Hösflot Kläbo, Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov ovat karanneet Niskasen ulottuvilta. Norjan Pål Golberg on kuusi sekuntia hänen edellään, ja Norjan kepeäjalkainen kaksikko Sjur Röthe ja Hans Christer Holund uhkaa häntä Alpe Cermisin nousussa.

Matti Heikkinen on sijoittunut Tour de Skillä viidenneksi, mikä on suomalaisten mieshiihtäjien paras saavutus Tourin kokonaiskilpailussa.

–  Ei jää palkintokaappiin sellainen meriitti. Hiihdetään matka pois ja lähdetään kotiin, Niskanen määritti lauantaina kiinnostuksensa Tourin palkintokorokkeen ulkopuolisiin sijoituksiin.

Kilpailuhuumoriin saattaa vaikuttaa myös se, että 15 kilometrin loppunousu kilpaillaan tällä kertaa vapaan hiihtotavan yhteislähtönä.

Alpe Cermisin rinteessä pitäisi olla tilaa ohituksiin, mutta siirtymä hiihtostadionilta loppunousuun on lumen puutteen takia erittäin kapea. Uhkana ovat törmäykset, välinerikot ja hiihtäjien ruuhkautuminen.

Siirtymän ahtaus pelottaa

Perttu Hyvärinen pääsee Tourin seitsemänteen kilpailuun 14:ntenä kolmen ja puolen minuutin päässä kärjestä.

Yhdeksänneksi lauantain sprintissä sijoittunut Niskanen lähtee Alpe Cermisiin ensi kertaa. Hyvärinen on hiihtänyt rinteen vuonna 2017.

–  En muista sitä yhtään, joten aika mustissa tunnelmissa se meni, Hyvärinen totesi.

Takaa-ajo tai väliaikalähtö olisi sopinut viimeisen kilpailuun yhteislähtöä paremmin myös Hyvärisen mielestä.

–  Pelottaa, kun se on nyt yhteislähtö. Ehkä keulassa edetään rauhassa, mutta takana yritetään ohitella jo ennen nousun alkua.

Lari Lehtonen on kokonaiskilpailussa 40:s ja Lauri Lepistö 48:s.

–  Siirtymä rinteeseen on tosi kapea. Siinä oli ainakin toissa päivänä kohtia, joissa oli vain yhden hiihtäjän mentävä reikä. Ura oli möykkyinen ja keskeneräisen oloinen, mutta järjestäjät ovat varmasti työstäneet sitä sen jälkeen, Lehtonen arveli.

Norja tähtää kolmoisvoittoon

Norjan Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen ja Ingvild Flugstad Östberg tavoittelevat naisten Tourilta Norjalle kolmoisvoittoa. Kerttu Niskanen on 14:s, Anne Kyllönen 17:s ja Vilma Nissinen 32:s ennen viimeistä starttia.

–  Väsymys ei paina. Tuntuu, että virtaa riittää, Niskanen vakuutti lauantain sprintin jälkeen.

–  Yhteislähdössä on härdelliä luvassa.

Niskanen epäili, ettei välttämättä kellään ole vetohaluja sunnuntain päätöslähdön alussa. Sprintissä seitsemänneksi sijoittunut Kyllönen luotti Johaugin menohaluihin.

–  Therese lyö varmasti pultit pohjaan heti alussa. Letkassa on sen jälkeen helpompi hiihtää, Kyllönen ennusti. 

Lue myös:

    Uusimmat