Iiro Viinanen: Tässä keinot, joilla Suomi nousee taantumasta

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen on sitä mieltä, että Suomen yritykset saada lainavakuuksia Kreikalta ovat epärealistisia.

Yrittäjyyteen kannustaminen, kilpailukyvyn säilyttäminen, valtiontalouden tasapainottaminen ja vientiteollisuus. Näillä avaimilla nostetaan Suomi taantumasta, uskoo entinen kokoomuspoliitikko Iiro Viinanen.

– Valtion budjetti pitää laittaa säästöliekille, Viinanen sanoo.

– 1990-luvun lamaan verrattuna meillä on nyt EU:n ja rahaliiton tuki, mutta harteillamme on myös velkaantumisen katkaisu. Kaiken lisäksi näyttää siltä, että valtio joutuu ottamaan vuosittain 8–9 miljardia euroa lisävelkaa.

Vaatimukset vaalipyykkiä

Kreikan vakuuksiin Viinanen ei luota.

– Periaatteessa vakuuksien vaatiminen Kreikalta on hyvä asia, mutta on utopistista ajatella, että Suomi yksinään saisi sellaisia.

Vaateissa näkyy entisen ministerin mielestä ennemminkin politikointi.

– Yritetään lunastaa vaalilupauksia tällaisilla toimilla.

Euron kaatuminen olisi katastrofi

Viinanen pitää mahdollisena, että joku maa jää eurosta pois.

– Kreikka olisi siinä etunenässä. Toisaalta Italia ja Espanja ovat myös ylivelkaantuneita – ja erittäin suuria kansantalouksia, Viinanen muistuttaa.

Hän ei usko euron kaatuvan kokonaan.

– Hirvittää ajatellakin. Eurooppaan tulisi viimeisen päälle sekamelska. Paluu omiin valuuttoihin ei onnistuisi ainakaan nopeassa aikataulussa, eikä se olisi edes teknisesti mahdollista.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat