Mainos

Ihminen, joka rikkoo roolit, ansaitsee kärsiä? Tässä syy sille, miksi lapsettomat ihmiset ärsyttävät

Lapsettomat miehet ja naiset arvioitiin jatkuvasti vähemmän täyttymyksen tunnetta kokeviksi kuin ne, joilla oli kaksi lasta. Se, ettei lapseton koe täyttymystä elämässään, on muiden määräämä rangaistus hänelle.

”Kyllä se mieli vielä muuttuu!” ”Et tiedä, mistä jäät paitsi…” ”Lapsettomuus on niin itsekästä!”

Harva asia kirvoittaa sukujuhlissa kommentteja samalla tavalla kuin lapsettomuus. Lapseton, nuori ihminen nähdään joko naiivina hupsuna, jonka mieli muuttuu pian, tai ihmisenä, joka ajattelee vain itseään.

Huffington Post -lehden Carolyn Gregoire selvitteli, miksi muiden lapsettomuus ärsyttää jotakin ihmisiä huolimatta siitä, ettei se vaikuta heidän elämäänsä millään tavalla.

Indianan ja Purduen yliopistojen selvityksen mukaan ihmiset pitävät edelleen lapsettomuutta epänormaalina ja moraalisesti vääränä huolimatta siitä, että syntyvyyden lasku ja lapsettomuus ovat todellisuutta. Sex Roles: A Journal of Research -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan useimmat ihmiset pitävät isyyttä ja äitiyttä moraalisena välttämättömyytenä.

Selvitykseen osallistui 204 psykologian opiskelijaa, jotka lukivat tekstin aviossa olevasta aikuisesta ja arvioivat sitten tunteitaan tätä henkilöä kohtaan, sekä hänen psykologisen täyttymyksen tunteensa määrää.

Lapsettomat miehet ja naiset arvioitiin jatkuvasti vähemmän täyttymyksen tunnetta kokeviksi kuin ne, joilla oli kaksi lasta. Testin osanottajat raportoivat suurempaa moraalista suuttumusta, vihaa, inhoa ja hyväksymättömyyden tunteita vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä kohtaan.

Vanhemmuus on sekä tyypillistä että odotettua

Se, ettei lapseton koe täyttymystä elämässään, on ikään kuin rangaistus hänelle, koska hän meni toimimaan sosiaalisia normeja vastaan.

– Vanhempien ja ystävien kautta ihminen oppii, että vanhemmuus on sekä tyypillistä että odotettua. Ihmiset, jotka rikkovat laajasti hyväksyttyjen, kulttuuristen stereotypioiden sosiaalisten roolien odotuksia, kokevat reaktioita, kuten sosiaalisia ja taloudellisia seuraamuksia ja sabotaasia, heitä havainnoineiden taholta, kertoo tutkimusta tehnyt Irene Ashburn-Nardo.

– Nämä reaktiot ovat havainnoitsijoiden mielessä oikeutettuja, koska kohteet ovat heidän mielestään ansainneet nämä itse, koska he eivät täyttäneet heiltä odotettuja rooleja.

Vuoden 2011 selvityksen mukaan lapsettomat naiset kärsivät muita heikommasta terveydestä, mutta eivät suinkaan lapsettomuuden, vaan jatkuvan lapsettomuuteen liittyvän sosiaalisen stigman vuoksi. Lapsettomia myös syrjitään työpaikoilla: esimerkiksi aikataulut eivät jousta heidän vuokseen.


Lähde: Huffington Post 

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja