Ihanteena runsaat muodot – Afrikassa suuri on kaunista

Laihuus ei ole ihanne kaikkialla maailmassa. Afrikassa pyöreitä muotoja tavoitellaan jopa leireillä.

”Ole ylpeä pyöreistä muodoistasi”, sanoo ranskalaisen vaatekaupan myyjä suomalaiselle s-kokoa olevalle naiselle.

”Anteeksi mitä? Harvan suomalaisen miehen päiväuni on kapoinen Carla Bruni, joka vilkuilee suupaloja kuin spitaalisia”, nainen mutisee närkästyneenä itselleen. Televisiokanavien ja globalisaation myötä on syytä muistaa, että kauneusihanteet eivät ole kaikkialla samat. Afrikassa haluttu seksikkyys tarkoittaa yhä runsaita muotoja, jotka halutaan saavuttaa jo nuorena. Myös Euroopassa hoikkuuden ihanne on nuori.

Pyöreys on seksikkyyttä

Ihaillun vartalon saavuttaminen vaatii kaikkialla työtä. Entisessä Ranskan siirtomaassa Mauritaniassa suuret ja muodokkaat tytöt ovat erityisen himottuja vaimoja. Perheet ovat valmiita maksamaan, että tyttärestä tulee kaunis, palvottu nainen ja hän saa rikkaan puolison. Kaupunkien naiset syövät jopa salaa eläimille suunnattuja kasvuhormoneja saavuttaakseen runsaat muodot. Länsimaiset, hoikilla naisfiguureilla markkinoidut tuotteet eivät menesty täällä.

Mauritanialainen Zeinebou meni naimisiin 13-vuotiaana perheensä tahdosta. Nyt hän on kaunis 28-vuotias eronnut nainen, jolla on ristiriitainen suhde omaan pyöreään vartaloonsa.”Ymmärsin mikä valta vartalollani oli miehiin. He tulivat hulluiksi nähdessään minut. Tunnen olevani valtavan seksikäs, mutta en oikein jaksa liikkua”, hän sanoo. ”Mistä hän on saanut tuon ihanan vartalon, ajattelin kun näin Zeineboun ensi kerran. Olin kateellinen”, hänen paras ystävänsä sanoo.

Kauniiksi leirillä

Mauritaniassa, joka tunnetaan ”murjaanien” maana ja paimentolaisperinteestä, on palvottu isokokoisia naisia. Suuret naiset on nähty eroottisina ja himoittuina, jotka tuottavat erityistä onnea. Rehevä nainen on ylpeys miehelleen, laihan tytön uskotaan tuottavan epäonnea ja häpeää koko suvulle. Erityinen kulttuurinen piirre on tyttöjen lihotusleiri, leblouh. Leireille lähetetyt tytöt ovat hyvin nuoria. Heidän pehmeät vartalonsa tuovat mielikuvan kypsyydestä, 15-vuotias saattaa muistuttaa 30-vuotiasta.

Tijanniyan, 14, vanhemmat maksoivat 155 dollaria kolmelta viikolta, jotka hän viettää leblouhissa autiomaassa. Tytöille syötetään päivittäin aterioita, joissa on jopa 15 000 – 16 000 kaloria. He juovat kamelinmaitoa, johon on sekoitettu kupillinen voita.

Konservatiivien valta palautti perinteen

Mauritanian hallitus käynnisti vuonna 2003 kampanjan, jossa varoitettiin leblouh-perinteen vaaroista. Televisiokanavien myötä nuoret naiset, jotka verhoutuivat perinteisiin väljiin mulafa- leninkeihin, kasvoivat länsimaisiin ideaaleihin. Vuonna 2008 konservatiivit tekivät vallankaappauksen, jonka jälkeen vanhat traditiot palautettiin.

Pääkaupunkiin on avattu jokunen kuntoklubi, mutta kyse on marginaali-ilmiöstä. ”Ihana nainen on täällä ennen kaikkea runsas”, sanoo miespuolinen journalisti. ”Mauritaniassa naisilla on mahdollisuus tehdä työuraa, heitä on diplomaatteina ja virkamiehinä. Hallitus ei silti voi puuttua ihanteisiin”, hän muistuttaa ja viittaa leblouhiin.

Pehmeät, eroottiset naiset

Suosituista Botswanaan sijoitetuista Mma Ramotswe- dekkareista huokuu erityinen kunnioitus naisia kohtaan, joilla on perinteinen ruumiinrakenne. Myös Mauritanian kaunis Zeinebou kantaa itsensä ylpeästi ja nauraa kippurassa ystävänsä kanssa marokkolaisille naistenlehdille. Mallit ovat hänestä liian laihoja, sairaan näköisiä. Kyse ei ole kuitenkaan mistään heroin chic-tyylistä tai kynänkapeista ranskattarista.”En todellakaan haluaisi olla kokoa nolla”, Zeinebou sanoo.

Kysymyksen leblouhista otti esiin myös amerikkalainen talkshow- emäntä Oprah ja asiasta nousi kohu Yhdysvalloissa. Marieclairen toimittaja kävi paikan päällä, mutta amerikkalaiset naiset protestoivat syyllistävää uutisointia. Onko sairaalloisesti tavoiteltu hoikkuuden ihanne parempi? Tutkijat muistuttavat, että idea hoikkuudesta on Euroopassakin kulttuurisesti nuori. Vielä 1800-luvulla pyöreähkö nainen oli tavoiteltu ja erityinen ylpeys miehelle.

Teksti: Laura Parkkinen

Lähteet: The Guardian, Marie Claire ja Middle-East News.

Axel Duval Smith: Girls being force-fed for marriage as fattening farms revived. The Guardian. 1.3. 2009.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat