Hyviä uutisia Suomelle - Pyhäjärvi saamassa neutriinoilmaisimen

Pyhäjärvi on saamassa suuren ja uudenlaisen hiukkasfysiikan tutkimuslaitteen, neutriinoilmaisimen.

Kansainvälistä tutkimuslaitetta ollaan sijoittamassa Pyhäsalmen kaivokseen Pyhäjärven kaupunkiin Pohjois-Pohjanmaalle. Lähes puolitoista kilometriä syvä Pyhäsalmen kaivos on tänään julkistetun suunnitelman mukaan paras paikka koko Euroopassa Laguna-nimiselle tutkimuslaitteelle.

Ilmaisimella tutkitaan maankuoren läpi lähetettävää neutriinosuihkua ja avaruudesta ja maapallon sisältä tulevaa säteilyä. Neutriinoilmaisin on rakennettava mahdollisimman syvälle maan alle, jotta vältytään luonnon harvinaisimpien ja vaikeimmin havaittavien ilmiöiden mittauksia haittaavalta häiriösäteilyltä.

Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin eli 1,4 kilometrin syvyydessä oleva toimiva kaivos. Pyhäsalmi Mine Oy lopettaa kuitenkin toimintansa muutaman vuoden kuluttua, joten tieteelliset hankkeet tuovat kaivokselle toivottua uusiokäyttöä. Suunnitellut tieteelliset kokeet toimivat usean vuosikymmenen ajan.

Pyhäjärven ja Suomen puolesta puhuivat myös jämerä maaperä ja kaivoksessa hyvä infrastruktuuri eli muun muassa ajokuilut sekä liikenneyhteydet

Pyhäjärvi on myös sopivalla etäisyydellä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta Cernistä.

- Neutriinosuihke ammutaan Cernistä Sveitsistä ja 2300 kilometriä Pyhäjärvelle on juuri ihanteellinen matka mitata alkeishiukkasten käytöstä maan alla, professori Jukka Maalampi Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Hanke voi laajentua 2030-luvulla kokonaiseksi alkeishiukkasia tutkivaksi ”tehtaaksi” eli kokonaiseksi tutkimuskeskukseksi.

Rahoitus auki, vuosien projekti

Pyhäsalmen kaivoksen tutkimuslaitteiston lopullisesta rahoituksesta ei ole vielä päätöstä.

Hanke etenee sitä ennen kuin venäläinen maatuskanukke: ensin tehdään se pienin sisältä eli demolaite, lopulta suurin eli varsinainen tutkimuslaitteisto. Samalla tavalla etenevät eri tutkimuslaitosten, yliopistojen, yritysten ja valtioiden rahoituspäätökset yli kymmenessä eri maassa.

Cernissä on jo päätetty rakentaa demo, jolla neutriinoilmaisinta testataan maan päällä. Tämän rahoittaa Cern. Tämän jälkeen vuosina 2016-2020 on tarkoitus rakentaa Pyhäsalmen kaivokseen varsinaista tutkimuslaitteistoa pienempi pilottilaite. Sen kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa.

Lopullisen laitteiston kustannusarvio on tällä hetkellä 226 miljoonaa euroa. Sitä päästäneen rakentamaan 2020-luvulla.

Työtä ja huippuosaamista Suomeen

Suomen valtiota odotetaan mukaan - onhan kyseessä merkittävä kansainvälinen hanke, joka tuo huippuosaamista Suomeen. Hanke tuo myös tuhansia työvuosia.

- Hankkeella on suuri työllistävä vaikutus Pyhäsalmen seudulle ja Suomelle. Työvoimaa tarvitaan muun muassa louhintaa, betoni-, teräs- ja sähkötöihin, nesteenkäsittelyyn, elektroniikkaan, luettelee hankkeen tekninen koordinaattori Guido Nuijten Rockplan-yhtiöstä.

-  Koskaan ei ole tehty näin syvällä maan alla tällaista, Nuijten jatkaa.

-  Laitteen suunnittelutyö on nyt valmis yliopistojen ja EU:n avulla. Toivomme Suomen valtiota seuraavaksi mukaan rahoitusneuvotteluihin, toteaa professori Maalampi.

Neutriinofysiikan tutkimus on laajentunut voimakkaasti viime vuosina, ja useita uusia mittauslaitteita on rakenteilla. Pyhäsalmen mittauslaitteisto tulee olemaan tieteelliseltä suorituskyvyltään kaikista edistynein.

Neutriinoilmaisimen sijoituspaikaksi oli ehdolla seitsemän vaihtoehtoista sijoituspaikkaa eri puolilla Eurooppaa. Suunnittelutyö kesti kaikkiaan kuusi vuotta ja nielaisi yli 130 henkilötyövuotta.

Selvitystyön kokonaiskustannukset ovat 17 miljoonaa euroa, josta Euroopan Unioni suoraa tukea oli 7 miljoonaa euroa. Loput 10 miljoonaa euroa on saatu hankkeeseen osallistuneen 14 maan yliopistoilta ja muilta organisaatioilta.

 

Juttua muutettu 20:09. Jutussa kerrottiin, että kustannusarvio olisi 26 miljoonaa euroa. Oikea kustannusarvio on 226 miljoonaa euroa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat