Mainos

Hyviä uutisia lomalaisille: Sää lämpenee – ”Saa nähdä, yltääkö Länsi-Euroopan helleaalto Suomeen”

Sää näyttää lämpenevän ensi viikolla. Länsi-Eurooppaan ennustetaan ensi viikoksi hurjia hellelukemia. Epävarmaa on, yltääkö helle Suomeen asti.

Suomen viikonloppusää on vaihtelevaa. Lauantaina tulee paikoin rankkoja sadekuuroja, ukkostakin voi olla joukossa. Sunnuntai on jo poutaisempi päivä ja etelässä voidaan päästä 20 asteeseen.

Sää näyttää lämpenevän ensi viikon alkupuolella niin, että maan etelä- ja keskiosassa päästään monin paikoin 20 asteen yläpuolelle. Edelleen tulee kuitenkin myös sade- ja ukkoskuuroja.

– Jos aurinko pääsee paistamaan pitkään, ei ole ihan poissuljettua, etteikö jossain voisi 25 astetta olla lähellä alkuviikolla, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Maan pohjoisosassa on alkuviikolla pilvistä ja sadekuuroja tulee ajoittain. Lämpötilat ovat pohjoisessa 10-20 asteessa.

Länsi-Eurooppaan kuumaa – yltääkö helle Suomeen?

Osaan Eurooppaa ennustetaan ensi viikoksi hurjia helteitä. Jo tänä viikonloppuna Portugalissa, Espanjassa ja Etelä-Ranskassa lämpötilat kipuavat 30-40 asteeseen. Ensi viikon alussa lämpö leviää laajemmin Länsi-Eurooppaan. Esimerkiksi Britanniassa, Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Italiassa ollaan 30-40 asteessa ja myös Tanskassa voidaan päästä 30 asteen yläpuolelle.

Mutta miten käy Suomen? Ennustemallien arviot ovat vielä vaihdelleet: välillä helle näyttää yltävän osaan Suomea ensi viikon loppupuolella, välillä Suomi näyttää jäävän matalapaineen reitille.

– Saa nähdä, yltääkö Länsi-Euroopan helleaalto Suomeen asti. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä epävarmempaa helle on. Vielä on vaikea sanoa, kuinka laajaksi ja voimakkaaksi korkeapaine muodostuu. Suomen kohtalo on siis epävarma, toteaa Markus Mäntykannas.

Kesäkuu on ollut viileä ja sateinen

Kesäkuu on ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa Suomea 1-2 astetta keskimääräistä viileämpi. Sää on ollut myös tavanomaista tuulisempaa ja sateisempaa. Kuukauden suurin sademäärä torstaiaamuun mennessä oli Kajaanin Saaresmäellä mitattu 130,9 millimetriä. Maasalamoita on paikannettu koko vuonna vasta reilut 2000.

Suomen virallisilla havaintoasemilla ei ole ollut tänä vuonna vielä kertaakaan hellelukemia. Kesän korkein lukema tähän asti on Kouvolassa 13. kesäkuuta mitattu 24,9 astetta. Helleraja on Suomessa 25,1 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.