Hyvät varusteet helpottavat jätteiden keräystä ja lajittelua

Jätteiden lajittelu syntypaikalla, kotona yleistyy ja lajiteltavien jätelajien määrä lisääntyy. Siksi tarvitaan tietoa siitä, miten jätteiden lajittelun voi järjestää mahdollisimman vaivattomasti. Varsinkin vanhan keittiökaapin sisustaminen jätteiden lajittelun kannalta toimivaksi voi tuottaa ongelmia.

Työtehoseuran kotitalousosaston tekemä jätevaunujen vertailu osoitti, että varusteissa on eroja niin asentamisen vaivattomuudessa, puhdistettavuudessa, käsiteltävyydessä kuin hinnoissakin. Vertailussa oli mukana seitsemän jätevaunua.

Useimmat vaunut asennettiin kaapin pohjaan. Kahdessa jätevaunussa oli ovimekanismi eli astiat tulivat ulos samalla, kun ovi avattiin. Jäteastioiden täyttö ja käyttö oli helppoa silloin, kun astiat tulivat riittävästi ulos. Ne on helppo ottaa pois pakoiltaan ja laittaa takaisin paikoilleen.

Useimmissa jätevaunuissa oli isot jäteastiat, joiden pesu astianpesualtaassa voi olla hankalaa. Jätekaapin puhdistamista helpotti, jos jäteastiat ja jätevaunun sai helposti pois paikoiltaan ja se oli helppo koota puhdistuksen jälkeen. Yksinkertainen rakenne helpottaa puhdistusta.

Jätelajittelu ei edellytä kalliita hankintoja. Vanha kaappi voidaan sisustaa hankkimalla oveen, sivuseinää tai pohjatasoon kiinnitettäviä jäteastioita. Vanhaa kaappia uudelleen sisutettaessa voidaan yhdistellä eri varusteita. Lajitteluun voi käyttää myös muita astioita, sankoja, vanhoja laatikoita ja paperipusseja.

Lähde: Työtehoseura

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja