Hyväntekeväisyysjärjestön aluksella jumissa olleet siirtolaiset päässeet Italiaan

Italiassa hyväntekeväisyysjärjestön pelastusaluksella jumissa olleet siirtolaiset ovat päässeet maihin Lampedusan saarella. Tuomari määräsi tiistaina, että Italian on päästettävä alus ja sen matkustajina olleet yli 80 siirtolaista rantautumaan.

Aiemmin sisäministeri Matteo Salvini oli kieltänyt siirtolaisten ja aluksen pääsyn satamaan. Open Arms -alus odotti tilanteen ratkeamista Lampedusan edustalla lähes viikon.

Tuomari perusteli päätöstään vaikealla tilanteella aluksella. Osa pelastetuista siirtolaisista on ollut aluksella kohta jo kolme viikkoa.

Järjestön mukaan tilanne ei ole enää hallinnassa ja osa siirtolaisista kärsii posttraumaattisesta stressihäiriöstä. Aluksi aluksella 147 pääosin Afrikasta lähtöisin olevaa siirtolaista, mutta osa heistä on päästetty esimerkiksi sairaalahoitoon.

– 19 päivän jälkeen, rantaudumme Lampedusalle tänään. Alus takavarikoidaan väliaikaisesti, mutta se on hinta, jonka Open Arms ottaa taatakseen, että laivalla olleista pidetään huolta, espanjalaisen hyväntekeväisyysjärjestö Proactiva Open Armsin perustaja Oscar Camps tviittasi.

Tiistaina Salvinia arvostellut Espanja kertoi lähettävänsä rannikkovartioston aluksen saattamaan pelastusaluksen Mallorcalle. Vielä ei tiedetä, kääntyykö pelastusalus nyt takaisin, kun siirtolaiset pääsivät Italiaan.

Espanjan lisäksi Saksa, Ranska, Romania, Portugali ja Luxemburg olivat tarjoutuneet vastaanottamaan aluksella olleet siirtolaiset. Tarjouksista huolimatta sisäministeri Salvini kieltäytyi päästämästä ihmisiä maihin.

– Jämäkkänä pysyminen on ainut keino estää se, että Italiasta tulisi taas Euroopan pakolaisleiri, äärioikeistolainen Salvini tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat