Hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja pakkoavioliittoja – ukrainalaispakolaiset "ilmeisessä vaarassa" joutua ihmiskaupan uhreiksi Suomessa

Asiantuntija: Ukrainan pakolaiset vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi 4:53
Videolla Saastamoinen kertoo, miksi Ukrainan pakolaiset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Ukrainasta saapuvat pakolaiset ovat ilmeisessä vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi, arvioi erityisasiantuntija Jutta Saastamoinen Euroopan muuttoliikeverkostosta.

Ihmiskaupan uhreja auttaviin palveluihin ottaa yhteyttä yhä useampi henkilö, ja heistä suurin osa hakee apua pakkotyöhön liittyen. Saastamoinen kuitenkin muistuttaa, että se ei välttämättä tarkoita pakkotyön olevan yleisin ihmiskaupan muoto Suomessa, sillä esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö voi jäädä piiloon pakkotyötäkin enemmän. Myös pakkoavioliittoja tulee ilmi yhä enemmän Suomessa.

Piiloon jääminen on hyvin tyypillistä ihmiskaupalle, sillä tekijän lisäksi myös uhri saattaa haluta piilottaa asian. Uhri ei välttämättä edes tiedosta olevansa ihmiskaupan uhri, eikä hänellä ole välttämättä tietoa oikeuksistaan. He voivat myös pelätä kääntyä viranomaisen puoleen, esimerkiksi rikoksen tekijän uhkausten tai kiristyksen vuoksi.

Ihmiskaupparikokset yleistyvät - miten niitä torjutaan? 11:23
Miten ihmiskaupparikoksia torjutaan? Ministeri vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat