"Ammattitaitoinen ravintola-arvostelija on maailmaa nähnyt ja tyylitajuinen hyvän ruuan ystävä, joka tuntee perusteellisesti ravintola- ja ruokakulttuuria. Hänen pitää myös hallita käytännön kirjoitustyö ja ruuanlaiton perusasiat, olla kaikkiruokainen, asiastaan innostunut ja muutenkin kaikin puolin sivistynyt ihminen." Hyvän ravintolakriitikon ominaisuuksia ovat listanneet Haaga Instituutin ammattikorkeakoulun opiskelijat Taneli Ikäheimo, Leila Korhonen, Timo Ollila ja Harri Vainikka, jotka ovat opinnäytetyössään selvittäneet ravintola-arvostelujen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Suomessa.
Hyvän ravintola-arvostelun tärkeimpien osatekijöiden listalta löytyvät ruoka, palvelu ja sen laatu, miljöö ja ravintolan hinta-laatusuhde. Ruuasta pitäisi arvioida maun ja ulkonäön lisäksi ainakin väri, rakenne, tuoksu, sommittelu ja tarjollepano sekä annoskoko. Asiaan perehtynyt ravintola-arvostelija silmäilee huolellisesti lävitse myös ruoka- ja viinilistan sekä kiinnittää huomiota ravintolan siisteyteen, kalustukseen, kattaukseen ja sijaintiin.
Opiskelijoiden opinnäytetyössään esittämät johtopäätökset ja suositukset pohjautuvat koti- ja ulkomaisissa lehdissä julkaistujen ravintola-arvostelujen pohjalta saatuihin kokemuksiin sekä ravintola-alan ammattilaisten ja toimittajien haastatteluihin. Tutkimusta varten käytiin läpi kaikkiaan 405 ravintola-arvostelua, jotka oli julkaistu New York Timesissa, City-lehdessä, Kauppalehden Optiossa, Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä, Hufvudstadsbladetissa ja Viinilehdessä. Ravintola-alan ammattilaisia haastateltiin kahdeksan ja toimittajia yhdeksän.

