Hyvä lämmöneristys ja ilmanvaihto viihtyisän asumisen takeena

Hyvä lämmöneristys ja oikein toimiva ilmanvaihto ovat asumisviihtyvyyden ja talon terveenä pysymisen kannalta tärkeä asia. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut markat palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.

Rakenteen ulkopuolisen osan on oltava riittävän tiivis estääkseen tuulen ja sadeveden pääsyn rakenteeseen. Ulkoverhouksen takana on oltava tuuletusrako, jotta mahdollisesti sinne päässyt kosteus tuulettuu pois. Lämmöneristeen ulkopuolella tulee olla haitallisia ilmanvirtauksia estävä tuulensuoja, joka toimii sekä tuulensuojana että lämmöneristeenä.

Paras lämmöneristysarvo saadaan, kun sisäpuolella rakennetta on höyry-/ilmatiivis kerros ja ulkopuolella riittävästi höyryä läpäisevä tuulensuoja. Eristeen tulee täyttää koko eristettävä väli. Lämmöneristeiden lämpimälle puolelle asennetaan tiivis ilman- ja / tai höyrynsulkukerros. Sen on oltava kauttaaltaan täysin tiivis, erityisesti saumojen limitys ja tiivistys on tarkistettava.

Terve talo

Terveen talon tärkeimmät tekijät ovat kunnollinen lämmöneristys, oikein mitoitettu ilmanvaihto ja kuivat rakenteet. Oikein tehty lämmöneristys yhdessä tuulensuojauksen kanssa estää vedon tunteen ja kylmien kohtien syntymisen rakenteisiin. Ilman- / höyrynsulullisissa rakenteissa eriste säilyy kuivana ja siten hyvin eristävänä, koska höyrynsulku estää kosteuden liikkumisen rakenteen läpi. Jotta höyryn-/ilmansulku toimisi oikein rakenteessa, se on asennettava aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle ja sen on oltava riittävän tiivis.

Myös rakennekosteuden ja mahdollisen ulkoa tulevan kosteuden on päästävä pois rakenteesta. Siksi lämmöneristeen / tuulensuojan ja ulkoverhouksen väliin jätetään riittävä tuuletusrako. Kosteuden poistuminen rakenteista on tärkeää myös siksi, että laho- ja homevaurioita ei pääse syntymään. Kosteus rakenteissa lyhentää niiden käyttöikää, lisää energian kulutusta ja epäpuhtauksia sisäilmaan. Ilman suhteellisen kosteuden noustessa yli 70 %:n voi homeitiöitä muodostua lämpimän rakenteen pinnalle. Lahottajasienet vaativat korkeampaa kosteuspitoisuutta kasvaakseen.

Jotta rakennuksen sisäilma säilyy puhtaana ja raikkaana, tulee ilmanvaihto mitoittaa siten, että ilma vaihtuu riittävästi, eikä aiheuta energianhukkaa. Nykymääräysten mukaan ilman tulee vaihtua kokonaan kahden tunnin välein.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja