Hyökkäykset jatkuvat, Naton rivit rakoilevat

Sotilasliitto Naton koneet lähtivät myöhään tänään uudelle pommituslennolle kohti Jugoslaviaa. Pommituslennolle lähti muun muassa tutkassa vaikeasti havaittavia Stealth-hävittäjiä. Amerikkalaiskoneet nousivat ilmaan Italiassa sijaitsevasta Avianon lentotukikohdasta. Nato aloitti iltapäivällä kolmannen hyökkäysaallon serbikohteita vastaan.

Nato-maiden koneet pommittivat aiemmin tänään Serbian pääkaupungin Belgradin esikaupunkialueita. Paikallisen televisioaseman mukaan ainakin kaksi esikaupunkialuetta sai osumia ja alueille lähetettiin ambulansseja ja paloautoja. Kumpikaan osapuoli ei heti kertonut iskujen vaatimista mahdollisista uhreista.

Yhdysvaltalaiselta lentotukialukselta ammuttiin iltapäivällä Tomahawk-risteilyohjus ensimmäistä kertaa päiväsaikaan, kertoi USS Philippine Sea -lentotukialuksella mukana ollut uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja. Aiemmin iltapäivällä kerrottiin, että Naton pommikoneita ja hävittäjiä oli noussut ilmaan sekä Britanniassa että Italiassa sijaitsevista tukikohdista. Britannian Fairfordin tukikohdasta matkaan lähti kahteen otteeseen amerikkalaisia B-52 -pommikoneita kohti Jugoslaviaa. Avianosta lähti yhdeksän Nato-maiden F-16 -hävittäjää ja kaksi kuljetuskonetta.

50 serbikohteeseen osuttu

Sotilasliitto Nato ilmoitti tänään osuneensa 50 jugoslavialaiseen kohteeseen keskiviikkoiltana alkaneiden ilmahyökkäysten aikana. Naton edustajan mukaan ilmaiskuihin on osallistunut kaikkiaan 64 Nato-maiden konetta. Sotilaskoneet ovat tehneet yhteensä 400 pommituslentoa eri puolille Jugoslaviaa. Naton edustaja Jamie Shea sanoi, että hyökkäykset ovat olleet menestyksekkäitä. Shean mukaan hyökkäyksiä ei ole tarkoitus lopettaa pikaisesti. Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan viime päivien ilmaiskuissa olisi kuollut jo yli 100 ihmistä ja loukkaantunut 400.

Kaksi Jugoslavian ilmavoimien MiG-29 -hävittäjää ammuttiin tänään alas Bosniassa, ilmoitti Naton edustaja Shea Brysselissä. Naton johtamat Sfor-rauhanturvajoukot ampuivat jugoslavialaiskoneet alas ja pidättivät koneiden lentäjät. Shean mukaan jugoslavialaiset hävittäjät olivat tunkeutuneet Bosnian ilmatilaan ja yrittivät ilmeisesti hyökätä Naton johtamia rauhanturvaajia vastaan.

Nato on kertonut aikovansa seuraavaksi ottaa kohteekseen Jugoslavian joukot. Tähän saakka Nato sanoo iskeneensä lähinnä Jugoslavian ilmavalvontaan.

Naton rivit rakoilevat

Sotilasliitto Naton jäsenmaan Kreikan mielestä Jugoslavian vastaiset ilmaiskut pitäisi lopettaa ja palata takaisin neuvottelupöytään. Kreikka on ollut huolissaan siitä, että ilmaiskujen synnyttämä sota saattaisi levitä Kosovosta naapurimaihin Makedoniaan ja Albaniaan.

Myös Italian pääministeri Massimo D'Alema toisti toiveensa, jonka mukaan Jugoslavian vastaiset pommitukset voitaisiin saattaa pikaisesti päätökseen. Hän piti Naton ilmaiskuja "välttämättöminä ja väistämättöminä" mutta toivoi samalla, että ne olisivat lyhytaikaisia ja rajoittuisivat tiukasti sotilaskohteisiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright puolestaan vakuutti, että Nato-rintama ei hajoa. Albright sanoi, että kaikki Nato maat tietävät ja ovat yhtä mieltä siitä, mitä on tehtävä rauhan saamiseksi Kosovoon.

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa puhkesi tänään väkivaltaisuuksia, kun tuhannet kreikkalaiset kerääntyivät Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle osoittamaan mieltään Naton ilmaiskuille. Noin 10 000 mielenosoittajaa marssi Ateenan keskustan läpi lähetystölle huutaen iskulauseita, joissa presidentti Bill Clintonia kutsuttiin "fasistiseksi murhaajaksi".

Serbit jatkavat toimiaan Kosovossa

Serbijoukkojen kerrotaan jatkaneen hyökkäyksiään Kosovon albaanikyliin Naton iskuista huolimatta. YK:n pakolaisjärjestö on saanut albaanipakolaisilta silminnäkijähavaintoja, joiden mukaan serbit ovat teloittaneet ainakin 20 albaanimiestä Godenin kylässä ja polttaneet kylän maan tasalle. Myös Britannian puolustusministeriön tietojen mukaan mukaan serbit jatkavat albaanikylien tuhoamista.

Naton Euroopan joukkojen komentaja Wesley Clark sanoi, ettei sotilasliiton ilmavoimat voi estää serbien puolisotilaallisia joukkoja hyökkäämästä albaanikyliin. Clarkin mukaan Slobodan Milosevic on - lähettämällä poliisin erikoisjoukkoja albaanikyliin - johtamassa etnistä puhdistusta.

YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata on huolissaan Kosovon siviilien tilanteesta, kun kaikki kansainväliset avustusjärjestöt ja tarkkailijat ovat poistuneet sieltä. Ogata pyysi niin Kosovon naapureita kuin muita Euroopan maita pitämään ovet avoinna Kosovon pakolaisille. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että yli 450 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan taisteluiden puhjettua yli vuosi sitten. Heistä 260 000 on Kosovossa.

Kosovolaisjuristi löytyi murhattuna

Arvostettu kosovolainen albaanijuristi ja hänen kaksi poikaansa on löydetty murhattuina maakunnan pääkaupungin Pristinan kadulta, kertoivat Kosovon albaanilähteet tänään. Serbipoliisi pidätti Bajram Kelmendin ja hänen 16- ja 26-vuotiaat poikansa heidän kotonaan keskiviikkona pian sotilasliitto Naton ilmaiskujen alkamisen jälkeen.

Poliisi varoitti Kelmendin vaimoa jo tuolloin, ettei hän enää näkisi miestään ja poikiaan. Myöhemmin Kelmendin ja hänen poikiensa ruumiit löydettiin Pristinan kadulta. Heidät kaikki oli surmattu ampumalla.

Naton edustajat pois Venäjältä

Venäjä kehotti tänään kaikkia sotilasliitto Naton edustajia lähtemään maasta. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov syytti Natoa kansanmurhasta Jugoslavian kansaa kohtaan ja vaati Natoa vastaamaan rikoksistaan YK:n sotarikostuomioistuimeen. Ivanov sanoi, ettei Venäjä pidä mitään yhteyttä Naton johtoon, mukaanlukien pääsihteeri Javier Solana, niin kauan kuin hyökkäys kestää, kertoi uutistoimisto Interfax.

Presidentti Boris Jeltsin sanoi jo eilen maansa katkaisevan kaiken yhteydenpitonsa Natoon, koska Nato päätti ryhtyä ilmaiskuihin serbejä vastaan. Venäjä jäädytti suhteensa Natoon heti ilmaiskujen alettua ja veti edustajansa Natosta kotiin. Naton päämajassa Brysselissä arvioitiin, että karkotus on normaalia Venäjän näkökulmasta ja tarkoitettu kotimaiselle yleisölle ja varsinkin Venäjän parlamentille. Naton diplomaattien mielestä sillä ei ole merkitystä Naton ja Venäjän suhteille.

Ivanovin mukaan Jugoslaviaa vastaan ollaan tekemässä kaksinkertaista rikosta: toinen on hyökkäys suvereenia valtiota vastaan ja toinen avoin kansanmurha. Ulkoministeri kertoi lisäksi, että hän on kutsunut luokseen EU:n troikan eli Itävallan, Saksan ja Suomen suurlähettiläät ja kehottanut heitä nopeasti käynnistämään "neuvottelumekanismin", jota EU:n ja Venäjän sopimuksessa edellytetään kriisitilanteissa. Ivanovin mukaan Venäjä aikoo antaa Jugoslavialle humanitaarista apua, ja hän kehotti kaikkia muita maita tekemään samoin.

Tuhannet venäläiset osoittivat jälleen tänään mieltään Naton ilmaiskuja vastaan Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystön edustalla. He kantoivat kylttejä, joissa luki "Murhaajat", "Ei ilmaiskuille", "Häpeä Natolle" ja "Jenkit, menkää kotiin". He heiluttivat myös Monica Lewinskyn kuvaa. Sen vieressä oli iskulause, jossa luki "Amerikka, huolehdi omista asioistasi".

Myös Kiina on toistamiseen tuominnut Naton hyökkäykset. Kiinan presidentti Jiang Zemin piti hyökkäystä kansainvälisen oikeuden vastaisena. YK:n turvallisuusneuvosto puolestaan ei hyväksynyt tänään päätöslauselmaa, joka olisi tuominnut Naton iskut Jugoslaviaa vastaan. Vain kolme turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta kannatti Venäjän laatimaa päätöslauselmaa.

Ukrainalaisministerit lähtivät Belgradiin välitysmatkalle

Ukrainan ulko- ja puolustusministerit lähtivät tänään kohti Belgradia välittääkseen Kosovon kriisissä. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Kanadan pääministeri Jean Chretien olivat pyytäneet Ukrainaa tehtävään. Ukrainan presidentti Leonid Kutshma tuomitsi Naton ilmaiskut, koska niihin ryhdyttiin ilman YK:n valtuutusta. Ukraina on kuitenkin säilyttänyt suhteensa Natoon.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat