Huumeista irti työleirillä?

Huumeidenkäyttäjien määrä on noussut rajusti Venäjällä viime vuosina. Tilastojen mukaan ongelma on pahin Pietarissa, missä maan sisäministeriön arvioiden mukaan saattaa olla jopa kuusi miljoonaa huumeidenkäyttäjää.

Moni addikti hakee apua ongelmaansa sairaaloiden ja klinikoiden hoito-ohjelmista, joissa huumeriippuvuus pyritään hoitamaan erilaisilla korvikelääkkeillä. Tulokset ovat olleet kuitenkin kehnot: valtaosa potilaista jatkaa huumeiden käyttöään hoidon jälkeen.

Pietarin kaupungin ulkopuolella, Uusi Elämä -nimisessä kuntoutuskeskuksessa on saatu kuitenkin häkellyttävän erinomaisia tuloksia. Keskuksessa on ollut hoidossa tähän mennessä 800 narkomaania - heistä peräti 530 on päässyt huumeista kokonaan eroon. Tulokset poikkeavat räikeästi valtion ylläpitämistä huumeklinikoista, joissa keskimäärin 10 prosenttia saa katkaistua huumekierteensä.

Kuntoutuskeskuksen hoito-ohjelma eroaa hyvin paljon perinteisistä huumevieroitushoidoista. Suurin ero on siinä, etteivät narkomaanit saa lainkaan korvikelääkkeitä. Toinen ero perinteisiin klinikoihin on se, että potilaat tekevät koko hoitojakson ajan töitä keskuksen katukivetyslaaattatehtaalla tai maataloustöiden parissa. Monille potilaista työpaikka on ensimmäinen koko heidän elämänsa aikana.

Uusi Elämä -nimisen kuntoutuskeskuksen varajohtajan Alexei Fomichevin mukaan työ on erinomaista terapiaa potilaille, koska he näkevät päivittäin työnsä tuloksia, ja kokevat tätä kautta itsensä vastuullisiksi ihmisiksi.

- Potilaan koko persoona saattaa muuttua hoitojakson aikana, sanoo Fomichev.

Ilmainen klinikka on avoin huumeidenkäyttäjien lisäksi myös alkoholisteille ja lääkeriippuvaisille.

(MTV3-AP)

Lue myös:

    Uusimmat