Mainos

Huumeiden käyttörikosten määrä kasvoi

Poliisin ja Tullin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia edellisestä vuodesta, kertoo KRP.

Huumausainerikosten kokonaismäärä oli runsaat 16 300, joista runsaat 10 000 oli käyttörikoksia. Törkeitä huumausainerikoksia poliisi ja Tulli kirjasivat viime vuonna 962 kpl.

Rikosten määrän kasvu keskittyi käyttörikoksiin, joita kirjattiin noin viidennes eli lähes 2 000 kpl edellisvuotta enemmän. Noin puolessa käyttörikoksista tehdyissä ilmoituksissa oli maininta amfetamiinista.

KRP:n mukaan käyttörikosten määrän kasvu näyttääkin johtuvan ennen kaikkea ongelmakäyttäjien vakiintumisesta katukuvaan ja heihin kohdistuvasta valvonnasta.

Myös törkeiden huumausainerikosten määrä kasvoi noin 20 %. Rikoksia kirjattiin noin 170 kpl edellisvuotta enemmän. Törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä oli viime vuonna kaikkiaan noin 1 000 henkilöä. Heistä noin 840 oli suomalaisia.

Ulkomaalaisista suurimmat ryhmät olivat Viron (49 henkilöä) ja Venäjän (20 henkilöä) kansalaiset.

Vuonna 2007 viranomaisten haltuun otettiin huumaus- ja dopingainerikosten tutkinnan yhteydessä lähes 1,3 miljoonan euron arvosta käteistä rahaa.

Poliisi takavarikoi hasista selvästi edellisvuotista enemmän

Suomen huumausainemarkkinoilla esiintyy ennen kaikkea kannabistuotteita, erityisesti kotiviljeltyä marihuanaa sekä hasista, amfetamiinia, ekstaasia ja muita synteettisiä huumausaineita. Myös korvaushoitovalmiste Subutexia ja muita huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita on runsaasti.

Poliisi sai takavarikkoon hasista selvästi edellisvuotista enemmän, ja marihuanan kotiviljely on edelleen varsin suosittua. Hasistakavarikkojen kokonaisainemäärää nosti erityisesti Helsingin poliisin tekemä 155 kilon takavarikko. Muut suurimmat hasistakavarikot olivat 10-30 kilon luokkaa.

Virolaisrikollisilla on tärkeä rooli myös Suomea koskevassa hasiksen kansainvälisessä salakuljetuksessa Pohjois-Eurooppaan.

Synteettisistä huumausaineista amfetamiini on säilyttänyt vahvan asemansa, mutta tarjonnan tilapäisiä puutteita on korvattu metamfetamiinilla, josta tehtiin yksi poikkeuksellisen suuri 20 kilon takavarikko. Vuoden 2007 suurimmat amfetamiinitakavarikot olivat 10-12-kiloisia ja lisäksi amfetamiinista saatiin muutamia 4-5 kilon takavarikkoja.

Ekstaasia takavarikkoon poikkeuksellisen paljon

Ekstaasia lainvalvontaviranomaiset saivat takavarikkoon poikkeuksellisen paljon, sillä pakkotoimien kohteeksi joutui useita poikkeuksellisen suuria 10 000-20 000 pillerin eriä. Erityisen selvästi on kasvanut takavarikoidun lakan ja gamman määrä, edellisvuoden alle 30 litrasta yli 90 litraan. Gamma ja sen esiaste lakka ovat hengenvaarallisia erityisesti alkoholin tai mielialalääkkeiden kanssa nautittuina.

Kokaiini on parin viime vuoden aikana yleistynyt Suomen markkinoilla, mutta se on edelleen melko marginaalinen huumausaine. Kokaiinin hinta on kuitenkin erityisesti pääkaupunkiseudulla pudonnut selvästi.

Heroiinia on esiintynyt edelleen erittäin niukasti.

Huumaavien lääkevalmisteiden käyttö ja saatavuus näyttävät pysyneen vakaina. Huumelääkevalmisteiden hankkimiseksi tehtiin 77 murtautumisrikosta apteekkeihin ja muihin lääkevarastoihin.

Huumekauppa usein virolais-suomalaista yhteistyötä

Järjestäytyneillä suomalaisilla rikollisryhmillä on vahva asema huumekaupassa. Maahantuonnissa ne toimivat yhteistyössä ulkomaisten rikollisten kanssa.

Huumeiden järjestämisestä ja toimittamisesta Suomeen vastaavat usein virolaisrikolliset, suomalaiset rikolliset taas vastaavat aineen jakelusta ja levittämisestä eri puolille Suomea.

Arviolta runsas 90 % Suomen huumemarkkinoilla esiintyvästä amfetamiinista on tuotu Virosta tai Viron kautta. Amfetamiinia ja metamfetamiinia valmistetaan suurimittaisesti myös Liettuassa, josta etenkin virolaiset välittäjät sitä tuottavat.

Viro on myös suomalaisnarkomaanien suosima huumaavien lääkkeiden noutokohde.

Liettualaiset rikollisryhmät hankkivat, valmistavat ja vievät mm. amfetamiinia aktiivisesti lukuisiin Euroopan maihin. Amfetamiinin suosio ja valmistus Luoteis-Venäjällä on huomattavassa kasvussa.

Kuriiriyritysten hyödyntäminen dopingsalakuljetuksessa on lisääntynyt

Dopingaineiden salakuljetus on ollut pitkään kasvussa. Lisäksi kuriiriyritysten hyödyntäminen dopingsalakuljetuksessa on lisääntynyt. Dopingvalmisteita, kuten myös lääkevalmisteita, tilataan myös aiempaa enemmän internetin kautta. Lisäksi doping- ja lääkevalmisteita tuodaan ostosmatkoilta maista, joissa aineita on helposti ja halvalla saatavissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.