"Huumausainelakia pitäisi miettiä"

Professori Terttu Utriaisen mielestä Suomen huumausainelakia pitäisi miettiä, ja aiheen tiimoilta tulisi käydä analyyttisempää keskustelua. Utriainen toteaa, ettei poliitikoilla ole mahdollisuutta ottaa kantaa aiheeseen ja etteivät poliisit puutu lievempiin tapauksiin.

– Huumausainerikollisuus on Suomessa tabu. Poliitikkojen on mahdoton ottaa kantaa aiheeseen. Poliitikot vaativat vain kovempia tuomioita, sillä muunlainen kommentointi tarkoittaisi poliittista itsemurhaa, Terttu Utriainen sanoo.

Utriainen toteaa, että jokainen kulttuuri hyväksyy jonkin huumeen, ja länsimaissa se on alkoholi. Perussa sen sijaan on yleisesti hyväksyttyä juoda kokapensaan lehdistä valmistettua teetä. Samasta kasvista valmistetaan kokaiinia.

– Perussa kahvitarjoilun yhteydessä tarjottiin erilaisia teepusseja, oli Liptonia, Early greytä ja lisäksi kokateetä, joka kuuluu heidän kulttuuriinsa. Sitä suositeltiin vuoristoon lähtiessä, sillä se helpottaa ilmanalaan sopeutumista.

Utriainen huomauttaa, että Suomessa on kieltolaki huumausaineiden suhteen. Vaikka huumausaineita käytetään myös lääkkeinä, niiden suhteen on silti haluttu pitää tiukkaa politiikkaa.

– Huumausaineita käytetään esimerkiksi kipulääkityksenä. Kaikki menee reseptien ja lääkäreiden kautta, se on hirveän hankalaa.

Tällä hetkellä lievien huumeiden käyttöön puututaan Utriaisen mukaan harvoin, sillä poliisilla ei ole mahdollisuuksia lähteä metsästämään kotikasvattajia.

– Lievät tapaukset tulevat esille muiden rikosten yhteydessä. Resurssit kohdistetaan koviin huumeisiin. Tuomiot ovat hyvin pitkiä, jotta ulkomaille saadaan viesti: tänne ei kannata tuoda eikä Suomea kannata käyttää läpikulkumaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja