Huuhkajien komeetta sanoo olevansa valmis ottamaan seuraavan askeleen – siirto suurempiin ympyröihin on lähellä: "Mittaa oikeasti miestä"

IF Elfsborgin vuoden pelaaja Leo Väisänen käy läpi upeaa kauttaan – hyviä peliesityksiä esittäneenstä Huuhkaja-topparista riittää kiinnostusta Euroopassa 2:11
Leo Väisänen kertoi Tulosruudulle olevansa valmis siirtymään pois Ruotsista.

Huuhkajien ykköstoppariksi syksyllä noussut Leo Väisänen on valmis seuraavaan askeleeseen urallaan. Se vie hänet kertaheitolla kovempaan sarjaan Ruotsista ja Elfsborgista.

Suomen jalkapallomaajoukkueen uuden sukupolven kasvona voi perustellusti pitää Leo Väisästä, 24. Vuosia luottopelaajana Huuhkajien keskuspuolustajana pelanneen Joona Toivion paikan syksyllä napannut Väisänen on tällä hetkellä nuorin takuuvarma avauskokoonpanon pelaaja maajoukkueessa.

Väisänen sanoo osanneensa jo vähän odotella vastuuta Huuhkajissa.

– Varsinkin, kun pelattiin kolmen topparin linjalla ja oli kolme keskuspuolustajan paikkaa avauksessa, Väisänen sanoo Tulosruudulle.

Silti yhdellä rykäyksellä kasvanut rooli päävalmentaja Markku Kanervan miehistössä pysäytti myös Väisäsen itsensä.

– Jossain vaiheessa katsoin taaksepäin, että hitto, mä olen pelannut avauksessa viimeisissä neljässä pelissä. Kun tuli lisää pelejä, tuli sellainen olo, että nyt on aika täyttää saappaat ja ottaa se paikka kunnolla.

EM-kisoissa Väisänen jäi vielä ilman vastuuta, kun Toivio, Paulus Arajuuri ja Daniel O’Shaughnessy ottivat paikkansa avauskokoonpanossa.

– Siellä ärsytti, että ei tullut vastuuta. Se antoi lisää motivaatiota jokapäiväiseen arkeen. Se oli oikeastaan urani kannalta ehkä hyväkin, että ei tullut vastuuta. Sain sellaisen nälän ja intohimon takaisin, Väisänen luotaa.

Syksyn aikana Toivio ja Arajuuri jäivät vaihtopenkille, ja Väisäsen lisäksi O’Shaughnessyn vierelle nousi Robert Ivanov. 27-vuotiaat Ivanov ja O’Shaughnessy muodostavat nyt Väisäsen kanssa Huuhkajien puolustuksen kovan ytimen.

Väisänen pelasi avauskokoonpanossa 90 minuuttia kaikissa kuudessa MM-karsintaottelussa syksyllä. Puolustaja henkilökohtainen kohokohta oli 3–1-voitto ja taidokas maalisyöttö vieraissa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Seuransa paras pelaaja

Kun Väisänen alun perin pääsi sisään maajoukkuekuvioihin kaksi vuotta sitten, hän edusti vielä hollantilaista toisen sarjatason seuraa Den Boschia. Siirto Elfsborgiin seurasi vuonna 2020, ja nyt hänellä on allaan kaksi erinomaista kautta Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa.

Maisemanvaihdos on selvästi sopinut Väisäselle.

– Tiesin, että peli on ehkä organisoidumpaa kuin Hollannissa. Yllätyin, että se oli aika paljonkin sellaista. Aika varovaista futista, ei mennyt jätkiä hirveästi linjan taakse. Aika nopeasti siihen pääsi kiinni. Se on sopinut minulle hyvin, Väisänen sanoo.

Erinomaisesti palloa pelaava, pelilukutaitoinen ja hyvin liikkuva Väisänen valittiin Elfsborgin parhaaksi pelaajaksi päättyneellä kaudella. Hän sai kauden mittaan useasti paikan Allsvenskanin viikon tähdistössä.

– Sain paljon vastuuta ja ison roolin joukkueessa. Pääsin hyvään vireeseen seurajoukkueessa etenkin EM-kisojen jälkeen. Siitä eteenpäin pelasin hyvin ja koko joukkue pelasi hyvin. Oli hyvä kausi. Harmi, että ei kirkkainta mitalia saatu. Sitä tarjottiin, mutta ei ihan pystytty sitä saamaan, Väisänen kertaa.

Pitkään kärkikamppailussa mukana ollut Elfsborg jäi lopulta neljänneksi, kun suurseurat Malmö, AIK ja Djurgården nappasivat Ruotsin mitalisijat.

Siirto jo tammikuussa?

GettyImages-1339368167
Leo Väisänen taisteli Ranskan Karim Benzemaa vastaan.

Nyt näyttää siltä, että mennyt kausi jää Väisäsen toistaiseksi viimeiseksi Ruotsissa. Väisänen myöntää suoraan tavoittelevansa siirtoa suurempiin ja haasteellisempiin ympyröihin.

– Näen, että olen valmis jatkamaan uraani jossain muualla. Viihdyn kuitenkin tosi hyvin Ruotsissa tällä hetkellä. Elfsborg on hyvä seura ja hieno organisaatio. Siinä suhteessa ei ole stressiä. Mutta totta kai haluan jatkaa jonnekin muualle. En mä Ruotsiin ole tullut jäädäkseni, Väisänen linjaa.

Tunnetun ruotsalaisen jalkapallotoimittajan Daniel Kristoffersonin mukaan Väisänen kiinnostaa erittäin paljon yhdysvaltalaista MLS-seuraa Austinia. Muitakin vaihtoehtoja on.

– Minulla on hyvä kausi takanani. Jonkun verran kiinnostusta on ollut, ja toivottavasti tulee lisää. Ei ole vielä mitään konkreettista, Väisänen sanoo.

Väisänen varoo sanojaan, mutta myöntää, että saattaa siirtyä pois Elfsborgista jo tammikuun siirtoikkunassa.

– Voi olla. En hirveästi halua avata, Väisänen hymyilee.

Tavoitteet nuorella huuhkajalla ovat joka tapauksessa korkealla.

– Olen ottanut aika varovaisia askelia. Tuntuu, että olen nopeasti saavuttanut sen sarjatason, jossa pelaan ja noussut sarjan parhaimmistoon. Joku voi sanoa, että voisin ottaa isompia haasteita, mutta nyt näen, että minulla on hyvä tilanne. Olen näyttänyt tasoni Ruotsissa ja pelannut siellä kaksi hyvää kautta. Seuraava askel voisi olla sellainen, joka antaa kovan haasteen ja mittaa oikeasti miestä, Väisänen sanoo.

Haaveena Serie A

Väisänen ei arkaile ilmaista haluaan pelata vielä jossakin Euroopan viidestä parhaasta sarjasta.

– Luulen, että Italian tyyppinen futis sopisi minulle parhaiten. Sinne olisi hieno päästä. Serie A on todella kova sarja, mutta näen, että sinne voisi riittää tulevaisuudessa.

Leon kolme vuotta vanhempi veli Sauli Väisänen on päässyt jo maistamaan Serie A -vauhtia. Tällä hetkellä hän edustaa toisen sarjatason Serie B:n Cosenzaa.

– Muualla top 5 -sarjoissa on vähän vauhdikkaampaa futista, mutta Hollanti näytti minulle sen, että ei aina tarvitse pelata niin varovasti. Tykkään välillä ottaa vähän riskejä kentällä nykyään. Hollanti muokkasi minua pelaajana, Leo Väisänen kuvailee.

Joulunviettoa

Nyt Väisänen aikoo hengähtää ja palautella raskaan jalkapallokauden jälkeen perheen parissa.

– Olen pari viikkoa lomalla Suomessa. Pitkän kauden jälkeen menee aina aikaa, että saa lomafiiliksen, Väisänen juttelee.

Ohjelmassa on ainakin sukulaisten tapaamista ja lepoa.

– Joulu on aina mulle sellainen rauhoittuminen ja stressin lasku. Kiva nähdä kaikkia perheenjäseniä ja muita sukulaisia, joita ei paljon näe tuolla maailmalla.

Katso Leo Väisäsen haastattelu Tulosruudussa jutun pääkuvan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat