Huuhkajat-hyökkääjä siirtyi pikkukylän seuraan, jonka kotistadionilla juonitaan arveluttavia miljoonasopimuksia: "Vaikka vihaisit jalkapalloa, otteluissa on pakko käydä"

MTV Urheilu uutisoi viime sunnuntaina Mikael Soisalon siirrosta Latviasta Unkarin pääsarjassa pelaavan Puskas Akademiaan merkittävällä siirtokorvauksella. Joukkue kytkeytyy monella tapaa Unkarin itsevaltaiseen pääministeriin Viktor Orbaniin.

Vuonna 2005 perustettu hyökkääjälegendan nimeä kantava seura pelaa ottelunsa pramealla Pancho Arenalla, joka vetää lehtereilleen enimmillään 3 800 katsojaa.

Stadion sijaitsee Felcsutin pikkukylässä, vajaat 50 kilometriä Budapestista länteen. Kylän asukasluku on alle puolet stadionin kapasiteetista.

Felcsut on pääministeri Orbanin lapsuuden kotipaikkakunta, jonka kehittämiseen hänen hallintonsa on käyttänyt paljon julkista rahaa.

EU-tuella kylään on rakennettu virkistyskäyttöön tarkoitettu tekojärvi sekä museojunarata, joka kulkee kuuden kilometrin matkan Orbanin synnyinkylään Alcsútdoboziin. Turistikäyttöön tarkoitettu juna on jäänyt kauas matkustajatavoitteistaan.

Vuonna 2005 Orban perusti Puskas Akademian yhdessä lapsuudenystävänsä Lorinc Meszarosin kanssa. Meszaros toimii seuran puheenjohtaja ja on Orbanin valtakauden aikana noussut yhdeksi Unkarin rikkaimmista ihmisistä.

Stadion sijaitsee pääministeri Orbanin vapaa-ajan asunnon kyljessä, tämän vaimon omistamilla mailla.

"Jos tuet Felcsutia jalkapallossa, saat hyviä julkisia projekteja"

Miksi Viktor Orban on niin vankassa suosiossa Unkarissa? Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi paikan päältä Budapestistä 1:37
Miksi Viktor Orban on niin vankassa suosiossa Unkarissa? Asiasta keskusteltiin MTV:n uutisissa huhtikuussa 2022.

Brittilehti The Guardianin mukaan Pancho Arenan parkkipaikalla on varatut parkkiruudut Orbanin lisäksi useille Unkarin oligarkeille, joilla on läheiset suhteet pääministeriin ja tämän hallintoon.

Korruptionvastaisen Transparency Internationalin edustajan mukaan stadionille saapuminen on yksi parhaista tavoista päästä jalkapalloa rakastavan pääministerin juttusille. Hänen aitiossaan sovitaan järjestön mukaan usein muun muassa valtion rahakkaiden rakennusprojektien saajista Puskas Akademian otteluiden yhteydessä.

Vaikka vihaisit jalkapalloa, otteluissa on pakko käydä, Gyula Mucsi Transparency Intenationalista kuvailee Unkarin oligarkkijärjestelmää The Guardianille.

Samasta asiasta kertoo myös unkarilainen urheilutoimittaja ja kirjailija Daniel Renyi toimittaja Risto Majaniemen kirjassa Orban – Euroopan paha poika.

Jos tuet Felcsutia jalkapallossa, saat hyviä julkisia projekteja, Renyi kertoo.

Renyin mukaan Orban on ottanut tehtäväkseen Unkarin jalkapallon palauttamisen Ferenc Puskasin aikaiseen loistoonsa ja käyttänyt siihen suuria summia julkista rahaa. 

Mahtipontinen ja katedraalia muistuttava Pancho Arena on vain yksi esimerkki stadioneista, joita Unkarin pääsarjaseuroille on rakennettu viime vuosina huomattavalla julkisella tuella. Seurojen taloutta tuetaan muun muassa huomattavilla verohelpotuksilla.

Seuratoiminnassa liikkuvat isot rahat, josta suuri osa tulee Unkarin valtiolta erilaisina tukina joko suoraan tai epäsuoraan, Renyi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Koko homma on luotu keinotekoisesti pääosin julkisella rahalla. Ihmiset eivät käy katsomassa pelejä, katsomot ovat tyhjiä. Kaikki joukkueet ovat sidoksissa pääministeriin, ja Orbanin läheiset liittolaiset omistavat ne.

Monilla uusista stadioneista katsojamäärät ovat jääneet alle 20 prosentin kapasiteetista. Puskas Akademiankin yleisökeskiarvo on jäänyt alle puoleen Pancho Arenan 3 800 katsojan kapasiteetista.

Orban johtaa Unkaria itsevaltaisesti

Viktor Orban nousi Unkarin pääministeriksi ensimmäisen kerran vuonna 1998, jolloin hän pelasi vielä itsekin jalkapalloa nelosdivaria Felcsutin joukkueessa.

Oltuaan kaksi vaalikautta oppositiossa Orban palasi valtaan vuonna 2010, minkä jälkeen häntä on syytetty itsevaltaisista ja epädemokraattisista otteista. Aiemmin riippumattomia insituutioita, kuten perustuslakituomioistuinta, vaaliviranomaisia, keskuspankkia sekä urheilu- ja kulttuurijärjestöjä on otettu valtapuolue Fideszin kontrollliin.

Orbanin lähipiiri on ostanut riippumattomia medialähteitä ja muuttanut niiden linjan hallitusta myötäileväksi. Jäljellä olevat oppositiomediat eivät saa pääministeriltä ja muulta valtaeliitiltä haastatteluja.

Orbania on syytetty monilta tahoilta korruptiosta. Kilpailutuksia voittavat lähinnä hänen lähipiiriinsä kytköksissä olevat yhtiöt, ja Orbanin sukulaisten ja ystävien on raportoitu rikastuneen unkarilaisten verorahojen lisäksi myös EU-tuilla.

Oikeusvaltiokehityksen lisäksi Orbania on viime aikoina Euroopassa kritisoitu myös läheisistä suhteista Venäjään. Orban on ollut EU- ja Nato-maissa Ukraina-tuen näkyvin kriitikko, minkä takia hänellä on jäätävät välit Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat