HUSin Lehtonen kyseenalaistaa koko kansan kattavat koronarajoitukset US:n blogissaan – "Edellytyksenä välttämättömyys"

0:57
Katso myös: Koronapassin valmistelu on Suomessa jo vireillä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pohtii Uuden Suomen blogissaan mahdollisuutta, että aluehallintoviranomaiset voisivat ottaa koronapassin käyttöön omilla määräyksillään, jos todetaan, että koko kansan kattavat rajoitukset eivät enää ole välttämättömiä.

Suomessa on käyty viime aikoina kiihtyvää keskustelua siitä, pitäisikö Suomen ottaa koronapassi käyttöön Tanskan malliin. Tanskassa koronapassin avulla voi välttää muuten tiukat koronarajoitukset esimerkiksi ravintoloissa ja tapahtumissa.

Koronapassi tai -todistus pitäisi sisällään tiedon joko tuoreesta negatiivisesta testituloksesta, hiljattain sairastetusta koronasta tai täydestä rokotesuojasta.

Toistaiseksi Suomi käyttää OmaKannasta löytyvää koronatodistusta hyväkseen vain ulkomaanmatkailussa.

Koko Suomen tasolla päätös mahdollisesta koronatodistuksen laajemmasta käyttöönotosta pitää tehdä hallitustasolla. Esteeksi voi muodostua kysymys kansalaisten yhdenvertaisuudesta ja sitä kautta mahdollisesta perustuslain vastaisuudesta. Jäävätkö rokottamattomat lainvastaisesti huonompaan asemaan kuin rokotetut?

Toinen näkökulma keskusteluun

HUSin Lehtonen katsoo asiaa toisesta näkökulmasta. Hän kirjoittaa blogissaan, että elinkeinotoiminnan ja yleisötapahtumia koskevien rajoitusten edellytyksenä on rajoitusten välttämättömyys.

– Voidaan varsin perustellusti kysyä, onko välttämätöntä asettaa kokoontumisrajoituksia täysin rokotetuille tai koronainfektion hiljan sairastaneille. Jos näin ei ole, eivät aluehallintovirastot oikeastaan saisi tartuntatautilain mukaisissa päätöksissään enää rajoittaa yleisön osallistumista tai ravintoloiden aukioloa täysin rokotettujen tai koronataudin jo sairastaneiden osalta, vaan rajoitusta pitäisi supistaa.

Kirjoituksessaan Lehtonen ennakoi hallituksen torstaisessa kokouksessa esiin nousevan myös poliittisia esteitä päätökselle.

– Koronapassin käytön laajentamisen osalta on erityisesti vasemmiston taholta tullut esiin vaatimus koronapassin maksuttomuudesta ja laajasta saatavuudesta, Lehtonen kirjoittaa.

Lehtosen mukaan ratkaiseva este koronapassipäätökselle on kuitenkin käytännön sanelema.

– Koronatestien saatavuuden laajentamisen tosiasiallisena esteenä on kuitenkin terveydenhuollon työvoimapula. Koko rokottamattoman väestön toistuva testaaminen koronapassia varten on terveydenhuollon nykyisessä henkilöstötilanteessa käytännössä mahdotonta. Pidän siksi epätodennäköisenä, että hallitus saisi aikaan esitystä koronapassin käyttöönotosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja