Mainos

HUS: Parikymmentä potilasta saattanut altistua HIV:lle – syynä käytetyt neulat

Noin parikymmentä potilasta on altistunut tartuntataudeille käytettyjen neulojen takia eilen Helsingissä, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

Virhe tapahtui eilen kello 8.45-12.45 välisenä aikana HUSLAB:in toimipisteessä Helsingin Kampissa, kun näytteenottaja oli vahingossa käyttänyt edellisenä päivänä käytettyjä ja poistettavaksi tarkoitettuja neuloja.

Potilaat ovat saattaneet altistua hiville sekä B- ja C-hepatiitille. HUS:n mukaan tarttuville taudeille on voinut altistua enintään 19 potilasta. Husin mukaan tartuntariski on kuitenkin äärimmäisen pieni.

Mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa, ja henkilökohtaiset yhteydenotot ovat käynnissä.

HUS: Riski sairastua on pieni

HUS:in mukaan näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä ja poistettavaksi tarkoitettuja turvaneuloja.

Heti huomattuaan virheen työntekijä toimi vastuullisesti ja ilmoitti tapahtuneesta esimiehelleen, kertoo HUSLAB:in toimitusjohtajan Piia Aarnisalo.

– Todennäköisyys, että edes neulan edellisellä näytteenantajalla olisi ollut tartuttava tauti on varsin vähäinen. Lisäksi neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli kuivunut jo yli 12 tuntia mikä vähentää tätä epätodennäköistä tartuntariskiä entisestään, Aarnisalo kertoo.

Aarnisalo on erittäin pahoillaan tapahtuneesta ja myöntää, että edes mahdollisuutta tällaiseen virheeseen ei saisi olla.

– Virhe on kuitenkin tapahtunut ja teemme kaikkemme näiden altistuneiden potilaiden terveyden turvaamiseksi. Näiden mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa ja henkilökohtaiset yhteydenotot tapahtuman selvittämiseksi ovat jo käynnissä.

– Mahdollisuus, että joku heistä olisi kertaalleen käytetyn neulan kautta todella saanut tautitartunnan, on onneksi kuitenkin äärimmäisen pieni, Aarnisalo toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.