Mainos

Hus: Potilaan alustavat testitulokset valmistuvat huomenna

Meilahden sairaalaan hoidettavaksi ebolatartunnan varalta tuleva potilas on ollut Liberiassa. Hus kertoo, että potilaalta ei voida sulkea pois ebolan mahdollisuutta, sillä hänen oireensa voivat sopia tautiin.  

 Ebola tarttuu suorassa kontaktissa

-Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. Tartunnan saaneista yli puolet kuolee.  
-Ebolan oireita ovat kuume ja esimerkiksi ripuli, oksennus ja verenvuodot. Taudin itämisaika on 2-21 vuorokautta.  
-Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan. Ebola voi myös tarttua suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa.  
 -Ebola voidaan todeta verinäytteestä, osoittamalla vasta-aineita tai itse virus.  
 -Virusten aiheuttamiin verenvuotokuumeisiin ei ole lääkehoitoa. Hoito on oireenmukaista.  
 -Ebolaan ei ole olemassa rokotetta.  
 -Kehon ulkopuolella ebolavirus tuhoutuu helposti saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilta pinnoilla ja auringonvalossa.  
  (STT)

Alustavat testitulokset valmistuvat noin vuorokauden kuluessa ja lopullisesti vahvistus jatkotesteillä noin kolmessa vuorokaudessa.  

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että potilaalla olisi ollut kontakti aiemmin sairastuneeseen potilaaseen.  
Potilaan kanssa kontaktissa oireiden alkamisen jälkeen olleet henkilöt ovat tiedossa. Suomessa ei epäillä tällä hetkellä muita kontakteja, kertoo Hus.  

Potilas on sairastunut kuumeiseen yleisinfektioon kolme viikkoa Liberiasta lähdön jälkeen. Husista kerrotaan, että ebolatartunta on hyvin epätodennäköinen, sillä oireet ovat ilmaantuneet myöhään eikä kontaktia ebolaan sairastuneeseen ihmiseen ole ollut.  

HUS tiedottaa ebolatilanteesta seuraavan kerran perjantaina 31.10.2014 aamulla klo 9.30 ja tarkemmin myöhemmin perjantaina, kun nyt hoidossa olevan potilaan alustavat testitulokset ovat valmistuneet.
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.