Mainos

HUS antoi 14 työntekijälleen väärän rokotuksen – "Inhimillinen erehdys, mukana väärät rokotteet"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:issa on tapahtunut jälleen ”piikkisekaannus”. Tällä kertaa 14 HUS:in työntekijää on saanut väärän rokotteen.

Väärä rokote oli annettu HUS:in Jorvin sairaalassa työskenteleville 14 työntekijälle viime marraskuussa. He olivat saaneet influenssarokotteen sijaan hepatiitti- eli maksatulehdusrokotuksen.

Jorvin sairaalan johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että kyse oli työntekijän inhimillisestä virheestä: työterveyshoitaja oli ottanut rokotuskeikalle lähtiessään mukaansa vahingossa väärän rokotepaketin. Hoitaja rokotti tuona päivänä työntekijöitä heidän omilla työpaikoillaan.

Rokotteen antaja huomasi Mäkijärven mukaan virheen heti keikalta tultuaan ja ilmoitti siitä esimiehelleen. Tämä ilmoitti asiasta puolestaan johtavalle työterveyslääkärille.  Sen jälkeen asiasta ilmoitettiin rokotetuille itselleen ja heidän työyksikköönsä. Julkisuuteen asia tuli vasta nyt.

– Tällainen inhimillinen virhe tässä kävi. Siihen heti kuitenkin tartuttiin ja asia  oikaistiin, Mäkijärvi tähdentää.

Potilaille ei aiheutunut turvallisuusriskiä

Virheen tultua ilmi työntekijöille tarjottiin uutta mahdollisuutta influenssarokotukseen. Vain yksi jätti influenssarokotuksen ottamatta.

Mäkijärvi kertoo, että väärän rokotteen antamisesta ei aiheutunut terveysriskiä työntekijöille eikä potilaille.

– Siinä teoreettisessa tapauksessa, että virhettä ei olisi huomattu eikä influenssarokotetta olisi annettu työntekijöille jälkikäteen, rokottamaton työntekijä olisi voinut muodostaa terveys- ja tartuttamisriksin. Onneksi meillä on hyvä potilasturvallisuuskulttuuri, johon liittyy se, että kun virhe huomataan, se raportoidaan ja asiat selvitetään ja hoidetaan. Niin tässäkin tapahtui.

Ylimääräisestäkään hepatiittirokotuksesta ei ole haittaa

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hepatittirokotetta kaikille, jotka matkustavat kohtalaisen tai korkean tautiriskin alueille. Suomesta tauti on kadonnut lähes kokonaan.

Hepatiittirokotuksia otetaan yleensä kolme. Neljännestäkään ei ole Mäkijärven mukaan harmia.

– Hepatiittirokotus antaa täydellisen suojan vasta, kun saa kolme rokotetta peräkkäin. Neljäs ei tee tilannetta ainakaan huonommaksi. Joku voisi sanoa jopa, että siitä tulee vain vahvistusta edellisiin.

HUS tarjosi kaikille nyt hepatittirokotuksen vahingossa saaneille työntekijöilleen mahdollisuuden saada koko rokotesarjan.

– Osa heistä sen on ottanutkin. Osalla oli jo voimassa oleva maksatulehdusrokotus, eivätkä he sitä tietenkään ottaneet.

”Asia on loppuun käsitelty”

Ylen uutisoitua rokotesekaannuksesta, Mäkijärven puhelin on soinut taajaan. Hän ei näe syytä tiedottaa asiaista enempää.

– HUS tiedottaa kyllä kaikesta, mikä on tärkeää kansalaisten terveydelle ja potilasturvallisuudelle – niin kuin itse kukin on viime päivinä varmasti havainnut. Tässä tapauksessa ei tapahtunut mitään varsinaista vahinkoa kenellekään eikä kukaan saanut mitään komplikaatiota, eli oletamme, että asia on niin sanotusti loppuun käsitelty ja kunnossa, Mäkijärvi toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.