Hurrikaani Fiona raivoaa Kanadan rannikolla: Seuraava myräkkä on jo liikkeellä

Karibialla riehunut hurrikaani Fiona rantautuu Kanadaan – luvassa jopa ennenäkemättömiä tuhoja 3:45
Karibialla riehunut hurrikaani Fiona rantautuu Kanadaan – meteorologi Jenna Salminen kertoo, minkälaisia tuhoja se voi aiheuttaa.

Hurrikaanikausi on aktiivisesti käynnissä Amerikan suunnalla. Tällä hetkellä hurrikaani Fiona on siirtynyt kohti Kanadan itärannikkoa.

Meteorologi Jenna Salminen kertoo, että Fiona-hurrikaaniin liittyy inhottavia tyypillisiä ilmiöitä:

– Tuulet ovat hyvin voimakkaita. Hurrikaanille se on vähintään 33 metriä sekunnissa keskituulissa. Puuskat ovat vieläkin vahvempia eli ne voivat tuhota rakennelmia.

Salminen kertoo, että rankat sateet aiheuttavat lisäksi tulvia.

– Eniten kuolemia aiheuttavat vuokset. Kun hurrikaani saapuu, niin siinä on matalapainetta ja merenpinta pääsee nousemaan. Rannikolle iskeytyessään tämä vesimassa vyöryy sisämaan puolelle aiheuttaen ongelmia.

Fiona-hurrikaanin keskus tulee liikkumaan Kanadan itärannikon ylitse. Salmisen mukaan hurrikaani ei heikkene juurikaan, mutta siinä tapahtuu rakenteellisia muutoksia.  

– Hyvin voimakkaita tuulia on. Puuskissa voidaan mennä yli 50 metriä sekunnissa oleviin tuuliin.

Hurrikaanit eivät suinkaan pääty Fionaan: Nyt eletään aktiivista myrskykautta ja seuraava myrsky on jo tuloillaan. Ian-hurrikaani on tämänhetkisten tietojen mukaan suuntamaassa Meksikonlahtea kohti. 

Hurrikaani Fiona

Voimakkaaksi myrskyksi muuttunut hurrikaani Fiona rantautui Itä-Kanadan Nova Scotian provinssiin varhain aamulla. Sen mukana tulivat rankkasateet ja myrskytuulet.

Itäisessä Kanadassa ilman sähköä on yli 500  000 taloutta. Yksistään Nova Scotian provinssissa sähköttä on ainakin 400  000 taloutta.

Aiemmin Fiona ehti kylvää kauhua Karibialla ja Bermudan saarivaltiossa, joissa myrskyn aiheuttamien tulvien vuoksi sadattuhannet ihmiset ovat olleet ilman sähköä ja juomavettä.

Ainakin viisi ihmistä on kuollut myrskyn seurauksena.

Lähde: STT – AFP


Lue myös:

    Uusimmat