Mainos

Hurja visio: Google aikoo luoda oman naapuruston, jossa teknologia muokkaisi jopa säätä

Suunnitteilla on uusinta teknologiaa pursuava ympäristöystävällinen asuinympäristö.

Googlea hallinoiva Alphabet aikoo rakentaa Torontoon, Kanadaan, ennennäkemättömän kaupunginosan. Suuryhtiön suurissa suunnitelmissa on luoda  2000-luvun kaupunkinaapurusto, joka on kehitetty digitekniikkaa ja datamassaa hyödyntäen.

Kunnianhimoisen projektin toteuttamiseen ryhtyvät Googlen tytäryhtiö Sidewalk Labs sekä Kanadan hallitus. Sidewalk Labsin mukaan se aikoo yhdistää uraauurtavaa kaupunkisuunnittelua ja uutta teknologiaa luodakseen ihmislähtöisiä, kestäviä ja edullisia naapurustoja, joissa liikkuminen ja ympäristöystävällinen elämä on tehty helpoksi.

Quaysideksi ristitty pieni kaupunki tulee koostumaan nopeasti uusiksi kokonaisuuksiksi muutettavista rakennuksista, joiden seassa vähäpäästöinen liikkuminen on sujuvaa. Lisäksi kaupungissa vallitsevia sääoloja pyritään muokkamaan.

Sääolosuhteet miellyttävämmiksi

Mielenkiintoinen idea on luoda uuteen asuinympäristöön mukava ilmasto, jotta ihmiset viettäisivät enemmän aikaa ulkona.

Sääolosuhteita voidaan yritysten mukaan muokata keksiäällä kaupunkisuunnittelulla, kevytrakenteisilla materiaaleilla ja paremmin tehtävillä sääennustuksilla. Visioissa ovat sateen estävät markiisit, talvista viimaa torjuvat rakennelmat ja auringon säteiden uudenlainen hyödyntäminen.

Google aikoo esimerkiksi testata sisään vedettäviä puiden latvustoja ja lämmitettyjä kevyen liikenteen väyliä lunta sulattaakseen.

Sidewalk Labs uskoo analyysiensä perusteella, että tuulen, auringon ja sateen hallinta voi tuplata niiden tuntien määrän, joina useimmat ihmiset kokevat ulkoilun miellyttäväksi.

Helposti muotoaan muuttuvat rakennukset

Miellyttävään ilmastoon aiotaan rakentaa uudenlaisia, helposti muotoaan vaihtavia rakennuksia, joita Google kutsuu nimellä ”Loft”. Ne pystyisivät näin ollen muokkautumaan asujiensa muuttuviin tarpeisiin.

– Perhe saattaisi haluta jakaa huoneen muutamaksi kuukaudeksi majoittuvan vieraansa vuoksi tai kierrättää tarpeettomiksi käyneiden huoneiden osia, avaa Google rakennusten toimivuutta.

Loft-rakennusten muokkautuvuus ja pitkäikäisyys on tarkoitus mahdollistaa kovalla ulkokuorella ja vähäisillä sisäosilla. Niiden valmistamiseen on tarkoitus käyttää muovia, valmismoduuleja sekä puuta.

Älykäs ekokaupunki

Quaysidessa testattaisiin myös itseään ajavia ajoneuvoja, vaikka kaupungissa suosittaisiinkin erityisesti kevyttä liikennettä. Lämmitetyt pyörä- ja kävelykadut pysyisivät käytettävissä talvellakin.

Tavoitteena on luoda myös ilmastonmuutokseen liittyviin uhkiin vastaava kaupunkiympäristö, jossa on otettu huomioon niin energiaa, jätehuoltoa kuin muita ympäristökysymyksiä koskevat haasteet. Qyaysidesta on tarkoitus luoda edullinen, siisti, turvallinen ja töitä tarjoava asuinalue.

Dataa ympäristöstä ja ihmisistä keräävän älykkään teknologian avulla Google voisi parantaa jatkuvasti kaupungin toimivuutta entistä paremmaksi.

Koko suunnitelman voit lukea tästä.

***

1:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.