Hurja video: Janin vesitaso nousi lentoon suoraan auton peräkärrystä – oppi kikan Youtubesta

Kiitoratana auton peräkärry 2:09

Jani Saarimäki katseli eilen hieman pelonsekaisin tuntein kuinka hänen yrityksensä omistama vesitaso nousi ilmaan Ähtärin kentältä. Kone ei rullannut kiitotietä samaan tapaan kuin tavalliset pienkoneet.

Saarimäen vesitaso nousi pilvettömälle taivaalle auton peräkärrystä.

Katso jutussa olevalta videolta, kuinka koneen nousu onnistui.

Saarimäki sanoo MTV Uutisille, että itse hän ei olisi koneen ohjaamoon kiivennyt. Eikä ihme, sen verran hurjalta peräkärrynousu näyttää.

Vesitaso ei voi nousta tavalliseen tapaan kentältä luonnollisesta syystä. Ponttoonikoneessa ei ole renkaita, joiden avulla voisi rullata kiitoradalla.

Saarimäen mukaan yleisin tapa saada vesitaso talven jälkeen veteen on tilata nosturi, laittaa liinat kiinni runkoon sekä siipiin ja nostaa vempele elementtiinsä. Usein vesillelaskussa koneen siivet myös irrotetaan ja kiinnitetään takaisin vasta vedessä.

– Minä näin Youtubesta videon ja siitä se ajatus sitten lähti. Suomessa tällainen on tehty kerran. Isommilla kentillä sitä tapahtuu silloin tällöin. Paljon helpompi tapa tämä oli kuin siipien irrottaminen, Saarimäki sanoo.

Vetoautona toimineen kiesin nopeus oli kuskina olleen Saarimäen mukaan noin 80 kilometriä tunnissa sillä hetkellä, kun vesitaso nousi ilmaan. Nousua edeltävänä iltana Saarimäki oli harjoitellut nopeutta ja vetomatkan pituutta.

– Ähtärin kenttä on yksi Suomen lyhimmistä. Se on noin 500 metriä pitkä, ja se toi vähän haastetta siihen nousuun.

Mökkirannan laiturissa

Koneen omistajan mukaan vesitasoja säilytetään kesän sesongin ajan kuin veneitä. Mökin laituriin sen saa kätevästi kiinni. Tai hiekkarannalle, jos sellainen on.

– Oikeastaan kaikki muu käy, paitsi kivikko.

Vesitaso tarvitsee ilmaan noustakseen Saarimäen arvion mukaan noin 150 metriä järvenselkää.

– Kun koneen saa vain plaaniin, niin se nousee saman tien.

Erilaista lentämistä

Ponttoonikoneen lentämiseen tarvitaan tavallisten lentotuntien lisäksi eritysharjoittelua. Saarimäki kertoo, että suurin haaste vesitason lentäjälle on laskeutuminen. Korkeus, nopeus ja kulma on oltava kohdallaan, muuten vaarana on koneen kiepsahtaminen nokan kautta ympäri.

Kovin suurta aallokkoakaan ei saisi olla.

– Ponttoonikonehan on sellainen, että sillä periaatteessa pystyy laskeutumaan kaikkialle muualle paitsi pikeen ja hiekkatielle. Liukas nurmikko riittää. Se on vähän niin kuin pulkka. Sillä pystyy laskeutumaan jäälle ja lumelle,vesitason omistaja kertoo.

Saarimäki kuuluu Ähtärin Ilmailijoihin. Seuran jäsenet olivat vuosien saatossa pohtineet, että vesitaso olisi hienoa saada. Jani hankki sellaisen firmansa nimiin, ja nyt yhdeksän seuran pilottia kouluttautuu opettajan johdolla ponttoonikoneen ohjaimiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat