Huonekaluvalssia Ikean tuotteilla? Ruotsalaisjätti kokeilee leasing-palvelua ja vanhojen koottujen tuotteiden takaisinostoa

Ruotsalaisjätti Ikea aikoo kokeilla huonekalujen leasing-palvelua useilla markkinoilla.

Suomessa leasing-mahdollisuus on ollut toistaiseksi tarjolla vain yrityksille, mutta tulevina vuosina erilaisia palvelukonsepteja testataan myös kuluttaja-asiakkaille.

– Uskomme, että tämä on asia, joka on tuloillaan. Isoissa kaupungeissa omistajuus ei ole enää se juttu, vaan erilaisiin elämäntilanteisiin halutaan palveluita, sanoo Ikean Suomen-maajohtaja Timo Hulmi.

Hyvitys kuponkeina

Ikea tarjoaa jo nyt Kodista kotiin -kierrätyspalvelua. Se hyvittää vanhojen Ikea-kalusteiden takaisinostoarvon kuponkeina, joita voi käyttää yhtiön tavarataloissa ja ravintoloissa.

Yhtiö ottaa löytöpisteisiinsä vastaan koottuja huonekaluja, kuten sohvapöytiä, tv-tasoja, kirjahyllyjä, kaappeja, työpöytiä, tuoleja, ruokapöytiä, vitriinejä ja lipastoja.

– Palvelu on vielä alkutaipaleella, mutta hienosti ihmiset ovat sitä lähteneet kokeilemaan, Hulmi sanoo.

Hygieniasyyt vaikuttavat kierrätykseen

Toistaiseksi kierrätykseen otettavat tuotteet on hygieniasyistä rajattu kovapintaisiin huonekaluihin. Hulmin mukaan yhtiö pohtii kuitenkin vastaanotettavien tuoteryhmien laajentamista.

– Kierrätys tulee varmasti olemaan tärkeä osa toimintaamme tulevaisuudessa.

Ikean tavoite on, että kaikki sen huonekalut on vuoteen 2030 mennessä valmistettu kierrätetyistä tai kierrätettävistä materiaaleista. Tällä hetkellä osuus on 70 prosenttia.

Ikean kiertotalousajatteluun kuuluu myös se, että tuotteet suunnitellaan niin, että niitä voi korjata, ehostaa, purkaa ja siirtää kodista toiseen.

Palveluiden merkitys Ikean bisneksessä on muutenkin suuri. Suomessa suosituin palvelu on kotiinkuljetus. Myös kokoamis-, asennus- ja kierrätyspalvelut kasvattavat suosiotaan.

– Suomalaiset pitävät myös Click & Collect -tilauksista ja noutoautomaatista. Ne lisäävät ostamisen helppoutta. Suomalaisille sopii se, että voi itse päättää, milloin noutaa tilauksensa.

Lue myös:

    Uusimmat