Huomioi nämä faktat, jos viihdyt auringossa

Aurinko on elämän edellytys, mutta väärin nautittuna myös vihollinen. Studio55.fi listasi tärkeitä aurinkoon liittyviä faktoja ja ohjeita, jotta kesästä nauttiminen sujuu turvallisissa merkeissä.

Ihosyövistä 95 prosenttia on seurausta auringon säteilylle altistumisesta

Aurinkoaltistus vaikuttaa eri tavoin erilaisten ihosyöpien syntyyn. Tyvisolusyöpä on yhteydessä elämän aikana saadun UV-säteilyn määrään.

Riski sairastua melanoomaan kasvaa, kun voimakkaalle UV-säteilylle altistutaan ajoittain esimerkiksi aurinkolomilla. Varsinkin ihon toistuva palaminen auringossa kasvattaa riskiä.

Ruskettunut iho ei ole "terveen merkki"

Ruskettuminen on ihon puolustusmekanismi ultraviolettisäteilyä vastaan. UV-säteilyn vaikutuksesta iho muuttuu paksummaksi, pigmentintuotanto lisääntyy ja ihossa jo oleva pigmentti tummuu.

Ihon ruskettaminen solariumissa ei ole auringonottoa turvallisempaa

UV-säteilyn haitat ovat samanlaiset auringossa ja solariumissa, ja ne kertyvät koko elämän aikana saadusta säteilymäärästä.

Vuosien aikana kertynyt altistus UV-säteilylle rappeuttaa ihon tukirakenteita ja vanhentaa ihoa. Ihosta tulee eloton ja ryppyinen. UV-säteily voi myös vaurioittaa silmän mykiötä, aiheuttaen samentumia, jotka ajan mittaan johtavat harmaakaihiin.

Popsi porkkanaa

Porkkanoiden ja niin sanottujen aurinkokapseleiden karoteeni värjää ihon oranssin kellerväksi ja saattaa lieventää aurinkoherkkien reagointia auringonvalolle. Karoteeni voi auttaa ruskettuneen ihonvärin ylläpitämisessä. Iho tulee kuitenkin suojata auringossa, sillä karoteeni ei suojaa ihoa palamiselta.

Ympäristötekijät lisäävät auringon vaikutusta

Puolet koko päivän UV-annoksesta saadaan kello 11–15 välisenä aikana. Hiekka saattaa heijastaa 20 prosenttia UV-säteilystä, eli vaalealla hiekkarannalla iho palaa herkästi.

Auringossa maatessa saatu säteilymäärä nelinkertaistuu verrattuna pystyasennossa viihtyvän saamaan säteilymäärään. Uidessakin on mahdollista polttaa nahkansa. Puolen metrin syvyyteen UV-säteilystä ulottuu vielä 40 prosenttia.

Tuore lumi heijastaa yli 80 prosenttia UV-säteilystä, joten iho voi palaa myös hiihtoretkellä ja pakkasellakin. Vuoristossa UV-säteily voimistuu 10 prosenttia jokaista noustua kilometriä kohden.

Veneillessä vesi ei juuri heijasta UV-säteilyä, mutta auringolle altistutaan ilman varjoa pitkiä aikoja. Iho palaa viileässä merituulessa huomaamatta.

Myös pilvisellä säällä voi palaa

90 prosenttia UV-säteilystä läpäisee ohuen pilvikerroksen. Kokonaan varjossakin voi saada puolet aurinkorannan säteilymäärästä. Aurinkosuojaus on siis tärkeää myös pilvisellä säällä ja varjossa.

Maksaläiskät ja aurinko

Maksaläiskien syntysyytä ei tunneta täysin. Myös miehillä on maksaläiskiä, vaikka ne usein naishormoneihin liitetäänkin. Ihossa on liikapigmenttiä, joka tummuu UV-säteilyn vaikutuksesta.

Maksaläiskiä voi ehkäistä käyttämällä tehokasta aurinkosuojaa tai erittäin peittävää meikkiä kevättalvesta myöhäiseen syksyyn.

Aurinko ja lääkkeet

Iän myötä erilaiset lääkitykset esimerkiksi verenpainetautiin ja diabetekseen sekä mielialalääkitykset ovat tavallisia. Lääkeaineet voivat herkistää ihon auringonvalolle. Onkin aina syytä varmistaa apteekista tai hoitavalta lääkäriltä lääkityksen ja auringon yhteensopivuus.

Alkoholi ei sovi aurinkoon

Alkoholi huonontaa aiheenvaihduntaa ja aiheuttaa ihon herkistymistä auringolle, mikä lisää palamisherkkyyttä. Lisäksi alkoholijuomien sisältämät väriaineet ja erilaiset maku-uutteet voivat aiheuttaa päänsärkyä, yliherkkyysreaktioita ja verenpaineen heilahteluja.

Aurinko on paras D-vitamiinin lähde

D-vitamiinin lähde on auringon UVB-säteily. D3-vitamiinin tuotannon käynnistymiseen tarvitaan kuitenkin vain hyvin vähän auringon säteilyä.

Kymmenisen minuuttia kesäaurinkoa kasvoihin ja käsivarsille tai muulle vastaavankokoiselle ihoalueelle muutaman kerran viikossa takaa riittävän saannin. Auringonvalosta ei voi saada yliannosta D-vitamiinia. Syyskuulta maaliskuulle Suomessa auringon säteily ei riitä D-vitamiinin lähteenä.

Lähteet:STUK Säteilytietoa, Hannuksela M. Hyvä paha aurinko, Terveyskirjasto Duodecim, erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo, Ihopiste Helsinki

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat