Huoltovinkki: sälekaihdinten puhdistus

Reiska on esittänyt pariinkin otteeseen, kuinka sälekaihtimet asennetaan paikalleen. Ihmiset tietysti ovat oppineet ja saaneetkin ne mukavasti paikoilleen. Kun ne ovat olleet aikansa joko lasien välissä tai huoneen puolelle asennettuina, seuraakin uusi kysymys: miten ihmeessä ne oikein saa puhtaaksi? Ei hätää. Reiska kyllä tietää konstit tähänkin.

Sälekaihdinten puhdistamiseen on oikeastaan kolme keinoa riippuen siitä, kuinka paljon ne ovat ehtineet likaantua.

Ensinnäkin voi käyttää ison hattaran näköistä pölyhuiskua. Kaihtimia avataan siten, että säleet ovat melkein auki, mutta hiukan alaviistossa puhdistajaan päin. Tällä tavalla huiskun harjakset pyörivät iloisesti niiden välissä ja puhdistavat ne niin ylä- kuin alapuolelta. Työ etenee ylhäältä alaspäin. Teho perustuu huiskun staattiseen sähköisyyteen - se oikein imee pölyä itseensä.

Voimallisempi konsti on pölynimuri ja pehmeä harjasuulake. Sillä imuroidaan kaihtimet ylhäältä alaspäin säle kerrallaan. Säleiden asentoahan voi halutessaan vaihtaa niin ne tulevat varmasti puhtaiksi molemmin puolin.

Jos lika on päässyt pinttymään säleisiin, otetaan avuksi nihkeä mikrokuituliina, jolla taas edetään säle kerrallaan. Tässä on ehdottomasti huomattava sana "nihkeä" - liina ei siis saa olla edes kostea. Silloin lika ensinnäkin pisaroituu pintaan ja jälki on laikukas. Tämä on erityisen häiritsevää kiiltäväpintaisissa kaihtimissa. Toiseksi kaihtimen nyörit eivät tykkää kosteudesta ollenkaan. Puhdistusrätistä ne mustuvat rumasti.

Puukaihtimiin pätevät samat säännöt. Kehän sijoitetaan lähes poikkeuksetta huonetilan puolelle ja siten ne vaativat puhdistusta useammin kuin lasien välissä olevat. Tämä muuten koskee muitakin huoneen puolella olevia kaihtimia. Tämä johtuu siitä, että ikkunan alla on usein lämpöpatteri, jonka tuottama lämmin ilma nostaa ylös kohotessaan pölyä suoraan kaihtimiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja