Huolehdi ympäristöstä myös mökillä – muista nämä ekoteot

Kuumin mökkikausi on jälleen täällä ja moni katoaakin kesäksi omaan lepokotiinsa. Ykköskodissa pidetään jo hyvin huolta energian ja ympäristön säästämisestä, mutta lomalla ekoteot helposti unohtuvat. Kokosimme yhteen ympäristön kannalta tärkeät vinkit mökkikansalle!

Suomessa on yli 400 000 kesämökkiä, joiden rakentamisesta sekä mökkeilystä itsestään aiheutuu luonnolle ja ympäristölle paljon kuormitusta. Kesämökkiläinen voi kuitenkin monin tavoin vähentää aiheuttamaansa luonnon rasitusta.

Jätehuolto mökillä

Toisin kuin usein luullaan, myös mökillä pätevät samat jätehuollon periaatteet kuin vakituisessa asunnossakin. Jätteet tulee lajitella ja kierrättää, ja polttaa saa ainoastaan polttokelpoista jätettä. Ongelmajäte tulee viedä asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.

Kompostoi kaikki eloperäinen aines, esimerkiksi ruuantähteet, kahvi- ja teeporot, rikkaruohot ja niin edelleen. Älä koskaan heitä vesistöön likavettä, roskia tai mitään, mikä ei sinne kuulu.

Sähkön voi mökille tuottaa aurinkopaneelien tai tuuligeneraattorin avulla.

Miten pestä ja peseytyä ekologisesti?

Käytä mökillä vettä mahdollisimman kitsaasti. Runsas vedenkulutus nimittäin voi edistää jätevesien valumista pohja- ja rantavesiin. Saunan pesuvesille ja tiskivesille tulee hankkia harmaiden vesien puhdistusjärjestelmä.

Mökillä kannattaa suosia komposti- ja kuivakäymälöitä. Ne eivät likaa pohjavettä. Älä heitä puuseehen kompostoitumista häiritseviä materiaaleja, kuten vaippoja ja siteitä. Kertynyt käymäläjäte tulee kompostoida kompostorissa, joka on mahdollisimman kaukana kaivosta ja rannasta.

Älä pese mattoja järvessä tai meressä, vaan pese ne maalla, niin kaukana rannasta, että pesuvedet imeytyvät maahan eivätkä joudu vesistöön. Pese pyykit ja tiskit vain joutsenmerkityillä pesuaineilla. Monissa pesuaineissa käytetty fosfori ja fosfaatti ovat erittäin haitallisia vesistöön joutuessaan.

Älä myöskään itse peseydy järvessä. Huuhdo saippuat ja shampoot saunassa, sillä myös ne rasittavat vesistöä.

Muista myös kalat!

Kalastus kuuluu perinteisesti mökkeilyyn, mutta myös siinä on hyvä noudattaa tiettyjä pelisääntöjä.

Alimittaiset kalat tulee päästää takaisin veteen kasvamaan. Näin turvaat kalakantojen kehittymisen myös tulevaisuudessa.

Katiskaa ei saa jättää lainkaan veden pinnan yläpuolelle, etteivät linnut ja nisäkkäät ui siihen.

Saimaalla verkkojen käyttöä tulisi välttää ja korvata ne katiskoilla, sillä saimaannorpan kuutit kuolevat helposti verkkoihin.

Anna luonnon olla luonnollinen

Mökkimaiseman keinotekoinen muokkaaminen aiheuttaa turhaa rasitusta ympäristölle. Esimerkiksi rannan ruoppaaminen kuormittaa luontoa, aallonmurtaja puolestaan estää rantaveden vaihtumista ja luonnollisia virtauksia.

Vältä kasvinsuojeluaineiden käyttöä, äläkä häädä myrkyillä tontiltasi muurahaisia tai muita ötököitä. Vältä myös keinolannoitteiden käyttöä pihamaalla.

Tontin hallittu hoitamattomuus on itse asiassa hyväksi, ja se lisää luonnon monimuotoisuutta. Ota siis rauhassa ja nauti luonnosta, luonnollisesti!

Teksti: MTV3
Lähteet: WWF Suomi/Pirkanmaan ja Hämeen ympäristökeskus

Lue myös:

    Uusimmat