Huolehdi paloturvallisuudestasi!

Suomessa sattuu vuosittain noin 14 000 tulipaloa, joissa menehtyy satakunta ihmistä. Yleisin tulipalojen syy on ihmisten huolimattomuus.

Kansalaisen perustaitoihin kuuluu tulipalojen alkusammutus. Monelta turhalta vahingolta säästyttäisiin, jos ihmiset osaisivat toimia palon syttymishetkellä oikein. Tänä vuonna palokuolleita on ollut vain 51, joten tilanne vaikuttaa normaalia paremmalta.

Jokaisessa kodissa tulisi olla toimiva palohälytin, josta tuli lakisääteinen vuonna 2000. Se sijoitetaan keskeiselle paikalle kattoon. Kosteisiin tiloihin tai keittiöön varoitinta ei kannata sijoittaa. Palovaroittimen paristot on vaihdettava säännöllisin väliajoin ja niiden toiminta kannattaa testata säännöllisesti. Useimmissa malleissa testauksen voi suorittaa painamalla laitteen testinappia. Kylmien tilojen, kuten kesämökkien tai asuntovaunujen palohälyttimet voivat kärsiä kylmyydestä, jolloin niiden toiminta heikkenee.

Pöly palaa helposti

Moni tulipalo saa alkunsa liian lähelle verhoja sijoitetusta kynttilästä tai sammuttamattomasta savukkeesta. Verhokankaina kannattaa välttää puhdasta akryyliä, joka palaessaan sulaa ja räiskyttää liekkejä ympäristöön.

Asunnon mahdolliset tulisijat on syytä nuohota noin vuoden välein. Sähköpaloja voi puolestaan ehkäistä sijoittamalla kodin suuret sähkölaitteet, kuten kylmäkalusteet ja televisio niin, että niiden ympärille jää tarpeeksi ilmatilaa. Sähkölaitteiden pinnoilta on pyyhittävä pölyt säännöllisesti, sillä kuumentuessaan pöly voi syttyä palamaan.

Toimi näin tulipalon sattuessa:

• Sulje ovet ja ikkunat, jottei palo leviä.

• Poistu palavasta tilasta mahdollisimman nopeasti ryömimällä, sillä hengenvaaralliset savukaasut nousevat ylöspäin.

• Varoita muita ja auta heitä poistumaan palavasta rakennuksesta.

• Soita hätänumeroon ja hälytä palokunta paikalle.

• Jos kerrostalonaapurissasi palaa, älä mene savuiseen rappukäytävään, äläkä koskaan tulipalon aikana käytä hissiä.

• Jos et pääse poistumaan ovesta, pelastaudu ikkunan tai parvekkeen kautta.

• Yritä tukahduttaa alkava palo alkusammutusvälineillä, kuten sammutuspeitolla, käsisammuttimella tai pikapalopostilla.

• Vedellä ei saa sammuttaa sähköpaloa tai palavaa rasvaa.

• Sähkölaitteen palaessa irrota pistotulppa ja peitä palava laite sammutuspeitteellä tai paksulla tekstiilillä.

Teksti ja kuvat: Katja Nykänen

Lue myös:

    Uusimmat