Huolehdi luistasi – muista D-vitamiini

Iltojen pimetessä on tärkeää muistaa riittävä D-vitamiinin saanti. Kesällä auringon valo riittää, mutta talvella on otettava ohjat omiin käsiin.

Tärkeitä D-vitamiinin lähteitä ovat kala, vitaminoidutmaitovalmiosteet ja vitaminoidut levitteet, mutta aina nekään eivät riitä, vaan tarvitaan vitamiinilisiä.

– Ikäihmisille ja alle 3-vuotiaille lapsille vitamiinipillerit ovat tarpeellisia lokakuusta maaliskuun loppuun, kertoo ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta.

– Vähän ulkoileville vanhuksille ne voivat olla tarpeen ympäri vuoden, hän lisää.

Eivätkä vitamiinilisät tee pahaa muillekaan. Voutilainen kertoo helpon testin: Juotko päivittäin 3-4 lasia vitaminoitua maitoa, piimää tai jogurttia? Syötkö kalaa 3-4 kertaa viikossa? Käytätkö D-vitaminoituja levitteitä? Mikäli vastaus yhteenkin kysymykseen on ei, voivat vitamiinipillerit tulla tarpeeseen.

Luusto tarvitsee ylläpitoa

D-vitamiini on tärkeää, sillä ilman sitä kalsium ei imeydy kunnolla. Tämä aiheuttaa pitkällä aikavälillä luuston heikkenemistä.

– D-vitamiinin puute ei näy nopeasti, mutta pikkuhiljaa luusto haurastuu ja murtumia tulee herkästi. Pahimmassa tapauksessa selkäranka voi romahtaa 60-70-vuotiaana tai jopa aikaisemmin, Voutilainen kertoo.

Erityisesti kasvissyöjien on hyvä pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista, sillä kala on tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä. Osteoporoosiriskin takia naiset tarvitsevat D-vitamiinia miehiä enemmän.

Lohipihvit ja piparjuurimuusi

700 g lohta fileenä
1 kananmuna
1 dl kermaa
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
2 rkl kapriksia
1 tl suolaa

Poista kalasta ruodot ja nahka. Hienonna kala kylmänä esimerkiksi monitoimikoneessa, lisää muna sekä kerma ja mausta seos yrteillä, kapriksilla ja suolalla.

Sekoita muutaman kerran voimakkaasti ja muotoile seoksesta pihvejä ja paista ne mehevän kypsiksi joko uunissa tai pannulla.

Muusi:

1 kg jauhoisia perunoita
vettä
2,5 dl maitoa
25 g voita
1 rkl piparjuurta raastettuna
1 tl suolaa

Keitä kuoritut perunat vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Sekoita joukkoon kuuma maito-voiseos ja mausta muusi piparjuurella ja suolalla.

Kylmäsavulohimunakas

4:lle hengelle
12 munaa
200 g kylmäsavulohta siivuina
12 rkl kermaa
suolaa ja valkopippuria
nokare voita

Riko munat kulhoon ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Riko munakasmassan rakenne lastalla, älä vatkaa. Massasta tulee neljä isoa munakasta.

Paista munakkaat yksi kerrallaan. Lämmitä pannu kuumaksi ja laita siihen nokare voita. Anna voin ruskistua hieman ja lisää munakasmassa pannulle kokoajan sekoittaen lastalla.

Kun munakas on pinnalta hyytynyt, mutta vielä kostea, levitä päälle kylmäsavulohen siivuja. Taita munakas puoliksi ja tarjoile heti tillisämpylöiden kera.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3
Reseptit: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat