Mainos

Hullu Suomen kansa keksi jälleen uuden kilpailun: Runojen taso kohosi jäätäväksi avantolausunnan MM-kisoissa

1:42

Pikkulahden rannalla Raahessa aurinko paistaa, muurinpohjaletut tuoksuvat ja makkara kärisee. Pari paikalle tuotua irtosaunaa savuaa ja rantaviiva on ääriään myöten täynnä porukkaa. Alkamassa on ensimmäiset Avantolausunnan MM-kisat.

– Arveltiin, että jos kymmenen osallistujaa saataisiin, mutta tulikin kaksikymmentäviisi! On yksi amerikkalainen ja yksi virolainenkin, kertoi puuhanainen Anu Mattila Raahen Äkäskeleposista Taiteilijoista.

Äkäskeleposet Taiteilijat on kollektiivi, joka keksii kaikenlaista hauskaa nimensä mukaisesti.

– Äkäskeleponen on semmonen raahelainen sanonta, että kun on melkein hyvä ja voisi olla vaikka parempi tai voisi olla huonompi… Eli semmoinen yleisnimitys kaikelle, että kunhan vain kelpaa, selittää Mattila.

Oli miten oli, tunnelma on katossa. Lausujat ovat pukeutuneet mitä erilaisimpiin uima-asuihin: on pelkkää kravattia, on piikaa, renkiä, enkeliä ja kaikkea siltä väliltä. Jokunen muistuttaa erehdyttävästi runoilijaakin.

Itse runot saavat hymyn huulille. Ei niissä vikaa ole, mutta avannosta lausuttuna ne naurattavat. Joku panee itsensä likoon ja heittää tekstiä hatustaan, toinen on harjoitellut ulkoa pitkänkin rimpsun, turvautuupa joku Raamatun ensi säkeisiinkin. Aiheet poukkoilevat flunssan kurimuksesta elämänkertoihin ja filosofisiin pohdintoihin elämän tarkoituksesta. Mistä ihmeestä idea Avantolausumisesta?

– No, se taisi tulla jouluaattona, kun oli vähän otettu punaviiniä. Mietittiin, että mikä hauska tapahtuma keksittäisiin Raaheen ja tämähän se tuli mieleen, nauraa Anu Mattila.

Kilpailun voitti Topi Ilvesluoto omalla runollaan Kohoava Tanner.

Katso videolta kooste lausunnasta!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja