Hullaannuitko marjametsällä? Näin myyt marjat verovapaasti

Jos marjametsälle tekee vielä mieli lähteä, mutta oma pakastin on jo täynnä, voi poimitut marjat myydä eteenpäin. Lain mukaankin marjat saa myydä ilman paperisotaa.

Monien yllätykseksi jokamiehenoikeudella kerättyjen marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse.

Viljeltyjen marjojen, kuten omalla pihalla kasvatettujen vadelmien, myynnistä saatu tulo sen sijaan on aina veronalaista.

– Lakipykälä menee tarkalleen niin, että puhutaan luonnonvaraisista marjoista. Toki jos ajattelee, että on iso tontti, tontilla metsää ja siellä metsässä kasvaa mustikoita viljelemättäkin, niistä saatava tulo on lähtökohtaisesti verovapaata, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki.

Tämän verran marjoista voi tänä vuonna saada

- Roskainen mustikka noin 1,40–1,50 e/kg

- Puhdistettu mustikka vähintään 3 e/kg

- Lakka välittäjälle myytäessä noin 8–9 e/kg

- Metsävadelma noin 8–9 e/kg

- Roskainen puolukka noin 1–2 e/kg (arvio tulevasta sadosta)

- Puhdistettu puolukka 3–4 e/kg (arvio tulevasta sadosta)

Marjoja riittää kaikille

- Suomen luonnossa kypsyy huononakin satovuonna jopa sata kiloa eli parikymmentä ämpärillistä marjoja jokaista suomalaista kohden.

- Suomalaiset syövät keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja vuodessa.

- Valtaosa marjoista jää metsiin. On arvioitu, että esimerkiksi mustikan ja puolukan sadoista saadaan talteen vain 3–10 prosenttia.

– Marjojen lisäämistä ruokavalioon suositellaan, sillä ne sisältävät runsaasti terveellisiä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä polyfenoleja.

Lähde: Arktiset Aromit ry

Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu. Marjat saa puhdistaa, mutta niitä ei saa esimerkiksi survoa, makeuttaa tai pakastaa.

Jos myynnissä olevista marjoista ilmoittaa netissä, kannattaa varoa harmaalla alueella liikkumista. Jos esimerkiksi myy marjojen ohessa niiden kuljetuspalvelua, siitä saatu tulo on veronalaista.

Myyntipaikkoja on monia

Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että marjojen myyntiin on lukuisia eri kanavia. Oma aktiivisuus yleensä palkitaan.

Puhdistettua marjaa voi tuttavien ja sukulaisten lisäksi myydä torikauppiaille, tai sitten voi lähteä itse torille myymään, jos kysyy luvan torin ylläpitäjältä. Myös teiden levähdyspaikoilla saa myydä.

Lisäksi puhdistettua marjaa ostavat ravintolat ja ammattikeittiöt. Moision mukaan parhaan hinnan saa lähiruokaan erikoistuneista ravintoloista.

Roskaista marjaa voi myydä marjatukkujen kautta teollisuuden käyttöön. Teollisuudessa roskaisista marjoista on vain hyötyä, sillä niiden ansiosta marjat eivät jäädy "klimpeiksi", vaan yksittäin. Roskat puhdistetaan jäädytetyistä marjoista vasta myöhemmässä vaiheessa.

– Roskaisena ostetaan kaikista eniten. Esimerkiksi viime vuonna mustikkaa, puolukkaa ja variksenmarjaa ostettiin teollisuudelle 16 miljoonaa kiloa, kun poimijoilta puhtaana ostetun määrä oli noin neljä miljoonaa kiloa, Moisio sanoo.

Moisio neuvoo marjanpoimijoita kysymään hintaa useammasta eri paikasta ennen myyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat