Hukkuneiden määrä jäänyt tänä vuonna alhaiseksi: "Asennemuutosta ilmassa"

Hukkuneiden määrä Suomessa on tänä vuonna jäänyt tavanomaista vähäisemmäksi, kertoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton SUH:n ennakkotilasto. Heinäkuun loppuun mennessä on tilaston mukaan hukkunut 66 ihmistä. 

Pitkällä aikavälillä hukkuneiden määrä on laskenut tasaisesti 1940-luvulta lähtien, mutta tämän vuoden luku on pieni myös kuluvan vuosikymmenen tasolla. Esimerkiksi synkimpänä vuonna 2014 hukkuneita oli heinäkuun loppuun mennessä jo 98. 

SUH laatii ennakkotilaston hukkumisista lehdistöseurannan perusteella. Viralliset lukemat tulevat myöhemmin Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoon.

Jo toinen parempi vuosi

Myös viime vuonna hukkui edellisvuosia vähemmän ihmisiä. Siihen vaikutti eniten kesän kylmä sää, arvioi SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Säät vaikuttavat yleensä paljon: hyvät säät saavat ihmiset vesille, jolloin hukkumisriski kasvaa. Tänä vuonna hukkumisia on kuitenkin ollut vähän siitä huolimatta, että kesän säät ovat olleet suhteellisen lämpimät.

– Ehkä ihmisillä alkaa tulla pikkuhiljaa asennemuutosta vesiturvallisuuteen. Käytetään niitä pelastusliivejä ja ollaan muutenkin varovaisempia, Heinonen arvelee.

Esimerkiksi pelastusliivien puuttuminen on selkeä yksittäinen asia, joka aiheuttaa hukkumiskuolemia.

Viime vuonna SUH:n ennakkotilastoon kirjattiin ensimmäisen kerran alle 100 hukkumiskuolemaa. Todennäköisesti määrä kuitenkin kasvaa jonkin verran, kun Tilastokeskuksen viralliset tilastot tulevat julki.

Tämän vuoden tilannetta ei Heinosen mukaan voi vielä arvioida, sillä loppuvuodenkin sää vaikuttaa hukkumisiin.

– Välillä jäihin on hukkunut loppuvuodesta enemmän. Sekin vaikuttaa, kuinka kauan hyvät veneilysäät jatkuvat.


Lue myös:

    Uusimmat