Huipputoimittajat: Toimittajien taloudellisia ja poliittisia kytköksiä ei tarvitse julkistaa

Pitäisikö toimittajien poliittiset ja taloudelliset kytkökset julkistaa? Kysyimme tätä Suuri Journalistipalkinto -ehdokkailta.

Huippujournalisteista kuusi toimittajaa totesi, että toimittajien sidonnaisuuksien julkistaminen ei ole heidän mielestään tarpeellista, koska toimittajan pitäisi jäävätä itsensä tarpeen vaatiessa. Kaksi oli julkistamisen kannalla ja kolme vastasi kysymykseen, että sidonnaisuuksia voisi kenties julkistaa. Suurin osa totesi aiheen olevan vaikea, eikä yksiselittäistä vastausta suoralta kädeltä ole.

Kysyimme MTV3 Uutisten lukijoilta ja katsojilta asioita, mitä he haluaisivat maamme huipputoimittajilta kysyä. Kysymykset lähetettiin vuoden 2011 Suuren journalistipalkinnon 12:sta ehdokkaalle, joista 11 vastasi. Yhdessä kysymyksistä kysyttiin mielipidettä siihen, pitäisikö toimittajien poliittiset ja taloudelliset sidonnaisuudet julkistaa.

– Olen miettinyt tätä asiaa paljon, mutta en osaa edelleenkään vastata kyllä tai ei. Me toimittajat ajattelemme, että meidän omat poliittiset mielipiteemme eivät saa vaikuttaa siihen, miten teemme työmme. Se on meistä ammattitaitoa. En tiedä lähipiiristäni yhtään toimittajaa, joka olisi jonkin puolueen jäsen. Olen itse vältellyt jopa ei-poliittisten yhdistysten jäsenyyksiä, Suuri Journalistipalkinto 2011 -gaalassa Vuoden journalisti -ehdokkaana oleva Anu Nousiainen pohtii.

Keskisuomalaisen toimittaja Tero Karjalainen, joka on ehdolla Suuri Journalistipalkinto -gaalassa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa, on sitä mieltä, että kytköksiä on vähemmän, mitä uskotaan.

– Poliittiset ja taloudelliset kytkökset voi minusta julkistaa vaikka yhdessä lehtijutussa uskottavuuden lisäämiseksi, mutta tuloksista tulisi luultavasti erittäin tylsiä, koska niitä on vähemmän kuin moni uskoo. Toimittajan poliittiset sidonnaisuudet ovat kuin 1970-luvun leveälahkeiset housut nyt. Niitä tapaa harvoin, eivätkä ne näytä hyviltä ja niiden pitäminen salassa on noloa, Karjalainen vastaa.

Viime vuosina toimittajien poliittiset ja taloudelliset kytkökset ovat olleet puheenaiheena useamman kerran. Julkisuudessa on pohdittu toimittajien puolueellisuutta politiikassa ja toimittajien mahdollisia osakesalkkuja.

– Ei ainakaan niin, että ne olisi pakko kertoa. Jos on politiikan toimittaja ja toimii aktiivisesti jossakin puolueessa, silloin kuluttajansuojan kannalta olisi hyvä, että toimittaja kertoisi itse esimerkiksi ko. puoluetta käsittelevien juttujen yhteydessä, että hän on puolueen jäsen. Sama pätee pörssiyhtiöistä kirjoittavien taloustoimittajiin, arvioi toimittaja Lauri Martinmäki, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

Tapauskohtaisesti julkisuuteen

Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla olevan päätoimittaja Markku Mantilan mielestä toimittajien poliittisten ja taloudellisten sidonnaisuuksien julkistamisessa on oltava varovainen ja asiaa on mietittävä aina tapauskohtaisesti.

– Myös toimittajilla on normaalit kansalaisoikeudet. Sen enempää heiltä, kuin keneltäkään muulta ei saa rajoittaa vaalisalaisuutta. Politiikassa aktiivisesti toimivan toimittajan pitää osata itse luopua journalismista tai sitten hakeutua aatteellisen median palvelukseen. En lähtisi sille tielle, että kategorisesti kaikki sidonnaisuudet pitäisi julkistaa, Mantila miettii.

Tapauskohtaisuuteen uskoo myös yhdessä Mantilan kanssa ehdolla oleva toimittaja Susanna Kemppainen.

– Läpinäkyvyys ja avoimuus tässä asiassa ovat tärkeää alan uskottavuuden vuoksi. Sidonnaisuus voi vaikuttaa siihen, miten toimittaja työtään tekee. Oikea tapa ilmaista sidonnaisuus riippuu siitä, millaisesta jutusta on kyse ja millainen sidonnaisuus siihen liittyy. Sen valottaminen on siis tapauskohtaista.

Olivia-lehden päätoimittaja, Vuoden journalistinen teko -ehdokas Mari Paalosalo-Jussinmäen mielestä sidonnaisuuksien julkaiseminen voi joskus olla perusteltua.

– Kun itse työskentelin taloustoimittajana, meidän piti ilmoittaa mahdolliset osakeomistuksemme päätoimittajalle ja muistaakseni taloustoimittajien yhdistys piti siihen aikaan omistuksista julkista rekisteriä. Se tuntui minusta ihan asialliselta toiminnalta.

Osa huipputoimittajista oli myös sitä mieltä, että toimittajalla ei poliittisia ja taloudellisia sidonnaisuuksia pitäisi edes olla. Yksi heistä oli Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Esa Mäkinen.

– Toimittajalla ei pitäisi olla työhön vaikuttavia poliittisia ja taloudellisia sidonnaisuuksia. Jos on, pitäisi olla kirjoittamatta niihin liittyvistä aiheista. Kulttuuritoimittajalle taloudelliset sidonnaisuudet ovat vähemmän merkittäviä, mutta taloustoimittajalle vaikeampia. Kuuluminen poliittiseen puolueeseen voisi olla hyvä julkistaa, mutta ei sitä, ketä äänestää. Olen äänestänyt neljää eri puoluetta viimeisen kymmenen vuoden aikana: olenko sitoutunut johonkin niistä vai kaikkiin?

Suuri journalistipalkinto jaetaan MTV3-kanavalla 21.3. klo 20 alkaen. Suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Olavi Uusivirta ja Anna Järvinen. He esiintyvät ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä yhdessä. Gaalan juontavat Ripsa Koskinen-Papunen ja Peter Nyman. Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös Yleisön suosikki. Tutustu ehdokkaisiin MTV3 Katsomossa ja äänestä osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat