Mainos

Huhua turvapaikanhakijoiden kokoontumisesta levitettiin ehkä tahallaan

Poliisilta ei ainakaan vielä löydy selvää vastausta siihen, mitä viikonlopun joukkokokoontumiseen liittyvän huhumyllyn taustalla on.

Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista sanoi maanantaina Iltalehdelle pitävänsä mahdollisena, että huhut turvapaikanhakijoiden kokoontumisesta pantiin liikkeelle tahallaan. Huhut liitettiin uudenvuodenyön tapahtumiin Helsingin keskustassa, jolloin poliisin tietoon tuli toistakymmentä ahdistelutapausta.

– On mahdollista, ettei oltukaan vakavissaan eikä mitään kokoontumista ollut aikomuskaan järjestää, Wallenius sanoi lehdessä.

Lopulta viikonloppu oli rauhallinen, eikä kokoontumistakaan tapahtunut.

– Nyt osoittautui, että mitään massiivista reaktiota ei ollut. Täytyy toisaalta pohtia, mikä oli poliisin rooli ennaltaestävyydessä, Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola sanoo STT:lle. 

"Poliisi ei toimi pelkkien huhujen pohjalta" 

Epäily joukkokokoontumisesta nousi julkisuuteen perjantaina, kun perussuomalainen Suomen Uutiset -verkkolehti uutisoi, että vastaanottokeskuksissa kiertää viestejä, joissa kehotetaan saapumaan Helsingin keskustaan lauantaina iltakahdeksalta. Lehden päätoimittaja Matias Turkkila sanoo STT:lle, että lehti sai pitkin viikkoa tietoa kokoontumisesta useammasta lähteestä. Väitteiden todenperäisyyttä ei tarkistettu esimerkiksi poliisilta, sillä Turkkilan mukaan lehti luotti tietolähteisiinsä.

Sosiaalisessa mediassa monet moittivat useiden tiedotusvälineiden tarttumista Suomen Uutisten varmentamattomiin tietoihin. Jäi myös kuva, että samat huhut olisivat olleet poliisinkin valmistautumisen taustalla.

Hakolan mukaan poliisi kohotti valmiuttaan oman tiedustelutietonsa, ei huhujen perässä.

– Poliisi ei koskaan toimi pelkkien huhujen pohjalta. Osa meidän omista toimista ja tiedustelutoiminnasta tosin tuki sitä huhua, mikä oli liikkeellä, Hakola sanoo.

Hän korostaa, että viikonlopun osalta ei ollut syytä paniikkiin.

– Minkäänlaiseen paisutteluun ei ole aihetta. Se, mitä olisi voinut tapahtua, jää mielestäni spekulaation tasolle.

Hakola muistuttaa, että huhujen ja tarinoiden eteenpäin levittämiseen kannattaa suhtautua varauksella.

– Tänä päivänä on varsin paljon mitä voisi tapahtua -mässäilyä. Se ei todellakaan tapahdu viranomaisten toimesta vaan ihan muusta suunnasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.