HSY: Ilotulitusten saastuttama ilmanlaatu voi pahentaa keuhko- ja sydänsairauksia

Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia.

Vuodenvaihteen ilotulitukset heikentävät ilmanlaatua etenkin kaupunkialueilla, joilla ilotulitetaan paljon, varoittaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Uudenvuoden ilotulitusten savut voivat näkyä etenkin kaupunkien keskustojen ilmanlaadussa kohonneina pienhiukkaspitoisuuksina.

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja, joilla saadaan aikaan ilotulitteiden väriloisto. Ilmaan sinkoutuvat kemikaalit ja metallit heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

–  Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna, ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen kertoo HSY:n tiedotteessa.

Mannisen mukaan HSY on mitannut Vantaalla uutenavuotena tuntipitoisuudeksi noin 180 mikrogrammaa kuutiometrissä. Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on 50 mikrogrammaa tunnissa.

Krooniset sairaudet voivat pahentua

HSY:n mukaan lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia. Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien kannattaa HSY:n mukaan katsoa ilotulituksia etäältä. Myös pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa.

–  Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle, Manninen neuvoo.

Ilotulitteista aiheutuvia haittoja voi vähentää ampumalla ilotulitteita syrjäisillä ja aukeilla paikoilla. Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskusta-alueilla. Rajoituksista saa tarkempaa tietoa pelastuslaitoksilta.

Koirat pelkäävät pauketta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ilotulitteiden ampujien on syytä muistaa, että ilotulittaminen on sallittua vain uudenvuodenaattona kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen.

Vuodenvaihteen ilotulitukset ovat hankalia erityisesti koirien omistajille, sillä monet koirat pelkäävät ilotulitteiden pauketta.

–  Ilotulittamiseen kannattaa valita aukea paikka, joka on kaukana rakennuksista. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tarkistaa niistä etukäteen myös suojaetäisyydet. Ilotulitteen ampujan on käytettävä suojalaseja, ja niitä suositellaan myös ilotulituksen katsojille, Tukesin ylitarkastaja Jonas Sjelvgren muistuttaa HSY:n tiedotteessa.

Tätä on luvassa vuonna 2024 1:07
Katso videolta, mitä sinun kannattaa tietää jo tässä vaiheessa ensi vuodesta!

Lue myös:

    Uusimmat