HSK:n uusi puheenjohtaja kertoo, miksi seura palautti kohuvalmentaja Mirjami Penttisen työvelvoitteen – "Ei meillä ole vaihtoehtoja"

Kohuttu luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen palaa valmennustehtäviin – seuran puheenjohtaja Mikael Nyberg kommentoi päätöstä:"Seitsemän viikon työvelvoitteen poisto oli riittävä seuraamus" 12:56
HSK:n puheenjohtaja Mikael Nyberg kommentoi Mirjami Penttisen työvelvoitteiden palauttamispäätöstä.

Taitoluisteluliiton langettamaa vuoden kilpailukieltoa kärsivä Mirjami Penttinen saa työnantajansa, Helsingfors Skridskoklubbin (HSK:n) tuoreen päätöksen mukaan palata valmennustyöhön seurassa.

Liitto langetti Penttiselle tammikuussa kovimman mahdollisen sanktion, vuoden kilpailukiellon, koska hänen katsottiin syyllistyneen valmennuksessaan epäasialliseen käytökseen. Samassa yhteydessä HSK poisti Penttisen työvelvoitteen, joka on nyt palautettu, vaikka kilpailukielto siis jatkuu edelleen.

Päätöksen on tehnyt seuran uusi hallitus. Edellinen hallitus erosi tammikuun lopussa, kun Penttiseen liittyvä keskustelu kävi kuumimmillaan.

– Kilpailukielto koskee nimenomaan kilpailuihin osallistumista ja niissä valmentamista. Liiton kurinpitolautakunnan ratkaisussa todetaan, että kielto rajoittaa Penttisen elinkeinonharjoittamista osittain. Tästä tulee se päätelmä, että itse seurassa valmentamista kielto ei poista. Silloin rangaistus koskee nimenomaan kilpailutilanteita. Meidän täytyy työnantajana arvioida tätä, ja olemme kokonaisharkintana todenneet, että se seitsemän viikon työvelvoitteen poisto on riittävä seuraamus, HSK:n uuden hallituksen puheenjohtaja Mikael Nyberg sanoo MTV Urheilulle.

Seura kunnioittaa kilpailukieltoa siltä osin, että Penttinen ei valmenna kilpailuissa vaan ainoastaan harjoituksissa.

– Se annettu rangaistus on kilpailukielto. Se on se rangaistus, joka silloin on ollut käsillä, joka voidaan antaa. Sellaista valmennukseen liittyvää rangaistusta ei siinä vaiheessa vielä ollut olemassa eikä sitä voitu antaa.

– Tässä on kyseessä valmentajan oikeusturvakysymykset ja työnantajan velvollisuudet. Niistäkin täytyy pitää huolta tämän kaiken keskellä. Jos ei meillä ole työnantajana olemassa mitään perustetta, jolla työsuhdetta katkaistaan tai päätetään, silloinhan meidän pitää lähteä siitä, että valmennetaan ja tehdään töitä seurassa. Meidän täytyy kunnioittaa Suomen työlainsäädäntöä ja toimia sen mukaisesti. Ei meillä ole vaihtoehtoja siinä.

Nybergin mukaan HSK:ssa on tehty syksystä saakka erilaisia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, ettei valmentajien epäasiallista käytöstä tapahdu enää tulevaisuudessa.

– Meille on tullut matalan puuttumisen malli, jossa pystyy anonyymisti ilmoittamaan tällaisesta. Se käsitellään anonyymisti. Keskustellaan asianosaisten kanssa, tehdään riittävät toimenpiteet ja seurataan tilannetta. Olemme myös palkkaamassa urheilutoimenjohtajaa. Valmentajat saavat työnohjausta ja valvontaa, ja urheilutoimenjohtaja on myös yhdyshenkilö vanhempien suuntaan.

– Meille ei enää missään tapauksessa saa tulla palautetta siitä, että on ollut epäasiallista käytöstä. Tulemme pitämään siitä kiinni, että täytämme kaikki säännöt ja normit, mitä seuralle asetetaan. On erittäin tärkeää, että ympäristö on turvallinen lapsille. Sehän on kasvatustyötä, mitä siellä tehdään. Pidämme ehdottomasti kiinni siitä, että meidän seuramme on aivan huippuluokkaa siinä, että näitä tilanteita ei tule.

Penttinen on valittanut kilpailukiellostaan Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Se ratkaistaan kevään aikana, Nyberg sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat