Nousiaisten apteekissa epäselvyyksiä – apteekkaria kielletty hoitamasta tointaan

Torstaina tuli ilmi jo toinen apteekkiin liittyvä rikosepäily. Uusi epäily koskee Varsinais-Suomessa Nousiaisten apteekkia, jonka apteekkarin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määräsi hoitokieltoon jo noin vuosi sitten, kertoo Fimea tiedotteessaan.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat, jonka mukaan apteekkari on epäiltynä tutkinnassa, jossa rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, lääkerikkomus ja väärennös. Helsingin Sanomien mukaan lääketurvallisuus ei ole vaarantunut.

Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kertoo STT:lle, että Kela teki poliisille tutkintapyynnön epäillystä lääkekorvausjärjestelmän väärinkäytöstä apteekissa 28. lokakuuta 2015.

– Kyseessä on apteekkien ja Kelan välinen suorakorvausjärjestelmä. Sen ansiosta asiakkaat saavat jo oston yhteydessä Kela-korvauksen.

Mäki-Lohiluoma sanoo, että tutkinnan ollessa kesken ei voida kommentoida, milloin väärinkäytöstä alettiin ensimmäistä kertaa epäillä ja miksi epäily heräsi. Hän ei myöskään kommentoinut epäiltyjen väärinkäytösten laatua.

– Länsi-Suomen syyttäjänvirasto tiedottaa asiasta.

Ei perusteettomia maksua asiakkailta 

Fimea määräsi Nousiaisten apteekkarin väliaikaiseen hoitokieltoon 9. marraskuuta 2015. 

-Apteekille määrättiin hoitaja lääkejakelun turvaamiseksi, sanoo Fimean johtaja Eija Pelkonen STT:lle.

Fimea jatkoi apteekkarin hoitokieltoa uudella päätöksellä tänä vuonna 4. marraskuuta. Apteekkari on luopunut luvastaan. Apteekki on sille määrätyn hoitajan vastuulla, kunnes uusi apteekkari ottaa sen haltuunsa, Fimea kertoo.

Kelan tietojen mukaan epäiltyjen rikosten yhteydessä asiakkailta ei ole peritty perusteetta maksuja eikä asiakkaiden terveydelle ole aiheutunut vaaraa.

Fimean valvontalautakunnan on tarkoitus päättää perjantaina, perutaanko Lahden Renkomäen apteekkarin apteekkilupa. Fimea antoi Renkomäen apteekkarille syyskuussa varoituksen, sillä tarkastuksissa apteekista löytyi esimerkiksi yksittäisiä injektiolääkeruiskuja ja avoimia lääkepakkauksia.

Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan. Tutkintailmoitus on kirjattu muun muassa epäillyistä lääkerikoksesta ja väärennyksestä.

 

Lue myös:

    Uusimmat