Mainos

HS:n toimittajan kotiin tehty etsintä voi päätyä käräjille kahdella tavalla

Helsingin Sanomien toimittajan kotiin sunnuntainen kotietsintä tehtiin ilman käräjäoikeuden päätöstä. Tapaus voi päätyä käräjille kahdella tavalla.

Toimittaja voi pyytää käräjäoikeutta tutkimaan, oliko kiireellisenä tutkinnanjohtajan määräyksellä tehdyllä etsinnällä lainmukaiset edellytykset.

Normaalitapauksessa erityiseen kotietsintään tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Erityinen kotietsintä tehdään paikkaan, jossa voidaan olettaa olevan takavarikkokiellon eli esimerkiksi lähdesuojan alaista materiaalia. Ainakaan vielä tiistaina Helsingin käräjäoikeuteen ei ollut saapunut tällaista pyyntöä.

Kun poliisi käy takavarikoitua materiaalia läpi, läpikäymiseen osallistuu etsintävaltuutettu. Valtuutettu on käytännössä tehtävään määrätty asianajaja tai julkinen oikeusavustaja.

Asiaa voidaan joutua käsittelemään käräjillä myös silloin, jos takavarikoidussa aineistossa, kuten tietokoneessa tai puhelimissa, on etsintävaltuutetun tulkinnan mukaan lähdesuojan alaista materiaalia. Tämän tarkoitus on varmistaa laissa määritellyn lähdesuojan toteutuminen.

Jos tällaista materiaalia löytyy ja poliisi haluaa silti hyödyntää materiaalia tutkinnassaan, tulee käräjäoikeuden linjata, mikä aineistosta on poliisin hyödynnettävissä ja mikä ei. Tällöin käräjäoikeuden on käsiteltävä asia viikon sisällä siitä, kun se on tullut vireille käräjäoikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.