Mainos

MTV paikalla: Tietokoneen tuhoaminen johti palohälytykseen ja kotietsintään – salaisesta Viestikoekeskuksesta kirjoittaneen toimittajan kotietsintä käräjillä

0:59

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen pitää poliisin häneen kotiinsa joulukuussa tekemää kotietsintää laittomana. Kotietsintää käsitellään parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Keskusrikospoliisin edustaja on pyytänyt suljettua käsittelyä ja oikeudenkäyntiaineiston määräämistä salaiseksi. MTV Uutiset seuraa oikeussalin tapahtumia paikan päällä. 

Käräjäoikeus kuulee molempia osapuolia ja ilmoittaa sen jälkeen, pidetäänkö istunto kokonaan tai osittain salaisena.

Joulukuun puolivälissä Helsingin Sanomissa julkaistiin juttu, jossa kerrottiin Keski-Suomessa sijaitsevasta Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Halminen oli toinen salaisiin asiakirjoihin perustuneen jutun kirjoittajista.

Puolustusvoimat teki asiasta tutkintapyynnön, ja poliisi alkoi tutkia uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Päivä Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen poliisi teki kotietsinnän Halmisen kotiin.

Kotietsintä sai alkunsa, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. HS:n mukaan toimittaja oli aiemmin sunnuntaina vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot.

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Toimittajan kotiin erityinen kotietsintä

Poliisipartio kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille. Sen jälkeen asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulakiartikkeliin liittyvää materiaalia.

Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä. Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto. 

7:18

2:06

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.