HS:n päätoimittajalle esitettiin poliisikuulustelussa 77 kysymystä – antoi lähes kaikkiin tämän saman vastauksen

3:03
Katso video: Todistaja: Vastaava päätoimittaja sai tiedon Viestikoekeskus-artikkelista ennen julkaisua – tästä on kyse.

Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä kuulusteltiin tammikuussa 2018 rikoksesta epäiltynä Viestikoekeskus-jutun takia.

Niemeä epäiltiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta lehden julkaistua paljon kohua ja julkisuutta saaneen jutun Puolustusvoimien salaisesta Viestikoekeskuksesta joulukuussa 2017.

Poliisikuulustelussa Niemelle esitettiin kaikkiaan noin 77 kysymystä. Vastauksissaan hän vetosi lähdesuojaan tai toisteli: "Käytän oikeuttani olla myötävaikuttamatta minua koskevan rikosepäilyn selvittämiseen".

Kun Niemi oli vastannut kuulustelua tekevälle poliisille ensimmäisen kerran noin, poliisi totesi: "Miten sinä kuvittelet, että tämä asia selvitetään, jos et sinä halua, jos tulee vain yhdenlainen käsitys asiasta?"

Päätoimittaja kieltäytyi esimerkiksi vastaamaan kuulusteluissa kysymyksiin siitä, onko lehden toimituksessa avokonttori.

Niemen vastaukset käyvät ilmi KRP:n tänään julkaisemasta esitutkinta-aineistosta.

Helsingin Sanomille ja MTV Uutisille Niemi kertoi, että oli kuulusteluissa vaitonainen sen takia, että yhden toimittajan kotiin oli tehty kotietsintä, ja hänen työvälineitään on takavarikoitu.

– Meillä ei ole ollut tietoa esitutkinnan aikana siitä, mitä materiaalia tutkijoilla on käytössään. Jokainen asia, mitä olisimme voineet sanoa, olisi voinut meidän sitä itse ymmärtämättä vaarantaa lähdesuojan. Siksi olemme tuoneet kantamme esiin loppulausunnossa, joka tuli julki vasta nyt.

Niemen mukaan toimituksen johto ei kuitenkaan ole vaiennut tapauksesta täysin. 

– Kaikki asiat, joita on haluttu tuoda esiin ja mitä on kysytty esitutkinnan aikana, on tuotu esiin loppulausunnossa.

Päätoimittaja välttyi syytteeltä 

Niemeä vastaan ei nostettu syytettä, koska poliisilla ei ole ollut riittävästi näyttöä siitä, että päätoimittaja olisi tiennyt jutun julkaisusta etukäteen.  

Esitutkinnasta käy ilmi myös syyttäjän tekemä lisätutkinta, jossa todistajana on kuultu Helsingin Sanomien silloista toimituspäällikköä Erja Yläjärveä. Yläjärvi kertoi, että Niemi olisi saanut tiedon Viestikoekeskus-jutusta suunnittelupalaverissa pari päivää ennen jutun julkaisua.

Viestikoekeskus-jutun pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla. Syyttäjä vaatii Helsingin Sanomien kolmelle toimittajalle 1,5 vuoden ehdollista vankeusrangaistuksia.

Täydennetty Niemen kommenteilla ennen väliotsikkoa MTV Uutisille kello 16.56.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja