Mainos

HS: Moni irakilainen turvapaikanhakija pyrkii kotiin – "Täällä kuolen henkisesti"

Helsingin Sanomat kirjoittaa, kuinka moni irakilainen turvapaikanhakija on pettynyt saavuttuaan Suomeen ja haluaa lähteä takaisin kotimaahansa.

Hallitus julkisti eilen uudistamansa turvapaikanhakijaohjelman, jossa halutaan muun muassa hillitä hallitsematonta maahantuloa. HS kirjoittaa, että IOM:n (International Organization for Migration) Helsingin toimisto kertoo yhä useamman irakilaisen peruvan itse turvapaikkahakemuksensa ja palanneen kotimaahansa.

Lehden haastattelema Tareq Thajeel Ajaj asuu tällä hetkellä Otaniemen vastaanottokeskuksessa Espoossa, mutta hän on perunut turvapaikkahakemuksensa. Ajaj sanoo, että olisi valmis palaamaan kotiin vaikka jo huomenna.

–En tiedä miten minun Irakissa käy, mutta täällä minä kuolen henkisesti, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Palaajien matkat maksetaan

IOM järjestää ja maksaa matkat vapaaehtoisesti palaaville maahanmuuttoviraston ohjelmaan hakeutuneille turvapaikanhakijoille.

Vapaaehtoisten palaajien määrät ovat nousseet koko syksyn ja joulukuusta ennustetaan tulevan ennätyskuukausi. Lokakuussa pyrki takaisin 78 ja marraskuussa 111 irakilaista.

Syitä paluuseen on Helsingin Sanomien mukaan monia. Esimerkiksi kotimaahan jääneen perheenjäsenen sairastuminen saattaa saada monet haluamaan takaisin.

­– Toinen syy voi olla se, että ei haluta jäädä tänne odottamaan päätöstä ja on huomattu, että ei sitä tulekaan niin nopeasti kuin oltiin ajateltu. Ehkä on myös huomattu, että perhettä ei saa Suomeen perheenyhdistämisen kautta niin helposti, IOM:n koordinaattori Julia Evans sanoo HS:lle.

Ilmaisen paluumatkan lisäksi kotimaahan suuntaavalle turvapaikanhakijalle maksetaan toisinaan myös pieni paluutuki, joka on esimerkiksi irakilaisten kohdalla 50-100 euroa.

Äänestys

Kannatatko hallituksen tiukempaa linjaa turvapaikanhakijoihin?

Kyllä

En

Kannatatko hallituksen tiukempaa linjaa turvapaikanhakijoihin?

Kyllä 95%

En 5%

95%
5%
ääniä 14391 kpl

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.