Hallitus aikoo tukea Ukrainaa kymmenillä miljoonilla euroilla – rahat takavarikoiduista bitcoineista

Hallitus aikoo tukea Ukrainaa Tullin takavarikoimilla bitcoineilla. Kyse on kymmenien miljoonien eurojen lisäavusta Ukrainalle.

Suomen hallitus aikoo antaa Ukrainalle lisätukea kymmenien miljoonien eurojen edestä. Summa on peräisin tullin takavarikoimien bitcoinien myynnistä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) tviittaa asiasta.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Tulli on HS:n mukaan takavarikoinut bitcoineja esimerkiksi huume- ja dopingkauppaan liittyneissä tutkinnoissa, ja koko potin arvo on nykykurssilla noin 73 miljoonaa euroa. HS kertoo, että Ukrainalle lahjoitettavan summan koko on auki, mutta poliittinen linjaus bitcoinien käyttämisestä on tehty.

Helmikuussa Suomi päätti 14 miljoonan euron lisätuesta Ukrainalle sisältäen humanitaarista apua sekä kehitysyhteistyövaroja. Jos bitcoineista saatu summa menisi kokonaisuudessaan Ukrainalle, se olisi noin kuusinkertainen verrattuna helmikuussa annettuun tukeen.

Raha-apu Ukrainaan kulkee lisäbudjetin kautta. Hallituksen on määrä päättää asiasta virallisesti seuraavien viikkojen aikana. Lisäbudjetti on parhaillaan valtiovarainministeriön käsittelyssä, ja se annetaan eduskunnalle toukokuun loppupuolella.

Juttua päivitetty kello 20.25. Lisätty ministeri Saarikon tviitti ja muokattu jutun alkua sen mukaisesti uusiksi.

Lue myös:

    Uusimmat