HS: Arabiankielisissä someryhmissä myydään matkaa Moskovasta Suomen rajalle 2 800 dollarilla

Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan" 0:43
Presidentti Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan"

Helsingin Sanomat on tutustunut arabiankielisiin sosiaalisen median keskusteluryhmiin, joissa kysellään vinkkejä Suomeen pääsystä Venäjän tai Valko-Venäjän kautta.

Keskusteluryhmissä tarjotaan kalliita paketteja matkan toteuttamiseksi Lähi-idästä. HS:n mukaan ryhmissä on satoja osallistujia, ja he kertovat olevansa eri maista, kuten Syyriasta, Irakista, Turkista, Venäjältä ja manner-Euroopasta. Suuri osa keskustelijoista on osallistunut keskusteluun nimimerkillä tai anonyymisti.

Yhdessä Facebook-ryhmässä nimimerkki "Hammuda al-Kahal" tarjoaa pakettimatkaa Moskovasta Suomen rajalle hintaan 2 800 dollaria, sisältäen autokyydin ja polkupyörän.

Keskustelija nimeltä "Al Manare Al Manare" pitää hintaa ryöväyksenä.

– Miksi maksaa tuollaisia rahoja? Jos teen matkan itse, se maksaa 100–150 dollaria, etkä tarvitse mitään salakuljettajaa. Yksinkin voi mennä, henkilö kirjoittaa. 

HS:n mukaan tilanne on otollinen monenlaisille huijauksille, sillä on mahdoton tietää, ketkä keskustelijoista pystyisivät todellisuudessa järjestämään matkoja Lähi-idästä Suomeen tai muualle Eurooppaan. 

Keskustelijat tuntuvat olevan tietoisia mahdollisista huijauksista. 

Keskusteluissa nousevat esille myös keinot jatkaa matkaa Suomesta esimerkiksi Saksaan tai Britanniaan. Yhdeksi neuvoksi kerrotaan, ettei Suomessa ollessa kannata jättää tietojaan viranomaisrekisteriin. 

– Jos pääset Suomeen, älä jää sinne. Siellä ei ole töitä ja siellä on liian kylmää, nimimerkki "Occama Occama" opastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat