Höyry nousi Vaalilöylyissä: "Siis koko byrokratia veke!"

Työperusteinen maahanmuutto oli yksi niistä teemoista, jotka herättivät kiivasta keskustelua Vaalilöylyissä Otaniemen Startup Saunalla.

Työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta olisi luopumassa hanakasti ainakin kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Stubb korosti että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa paljon, ”koska työ luo työtä”.

–Tämä tarveharkinta pitää poistaa, pitää olla paljon nopeammat viisumit, että saadaan osaajia vaikkapa peliteollisuuteen nopeasti ja perheet messiin.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä mielestä tarveharkinnasta pitäisi luopua esimerkiksi sellaisten spesialistien tapauksessa, joilla on työsuhde vaikkapa suomalaiseen huipputeknologian yritykseen.

Nihkeimmin tarveharkinnasta luopumiseen suhtautuu SDP:n Antti Rinne:

– Jo nyt asiantuntijoilla on mahdollisuus tulla tänne tarveharkintaan - sitä pitää vain kehittää.

Europarlamentaarikko ja perusuomalaisten kansanedustajaehdokas Sampo Terho myönsi, että Suomi todennäköisesti tarvitsee jossain määrin työperäistä maahanmuuttoa.

– Mutta siinä täytyy säilyttää tarveharkinta jossain muodossa - nimenomaan jollain varauksella.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on vahvasti tarveharkinnan poistamisen kannalla.

– Siis koko byrokratia veke, koska työperäiset maahanmuuttajat tulevat tänne perheineen. Jos siinä perheessä se vaimo ei saa esimerkiksi niitä sairaanhoitajahommia, niin ei me saada niitä huippuinsinöörejäkään, Niinistö sivelsi ja sai raikuvat aplodit yleisöstä.

RKP:n Carl Haglund kertoi puolestaan tavanneen elokuussa erään ulkomaalaisen, joka oli opiskellut Otaniemessä ja mennyt suomalaisnaisen kanssa naimisiin.

– Mutta hän ei saanut työpaikkaa, koska valtionhallinto oli sitä mieltä, että siinä oli tarveharkintaongelma. Eli siis maksoimme verorahoilla hänen koulutuksensa Otaniemessä, mutta hän ei saa Suomessa tehdä töitä. Miten fiksua tää on? kysyi Haglund ja jatkoi:

– En oikein ymmärrä tätä tarveharkintalogiikkaa.

Rinne ivaili Haglundille:

– Sen näkee kyllä!

– Se on hyvin, hyvin vanha logiikka, Antti, muistutti Haglund.

Stubb pyysi lopuksi puheenvuoron ja ilmoitti haluavansa hieman ylpeillä.

– Mä oon tuonut yhden työperäisen maahanmuuttajan tänne: mun vaimon, virnisti Stubb.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja