Mainos

Hovioikeus hylkäsi Kanervan tuomion

13:14

Helsingin hovioikeus on hylännyt Ilkka Kanervan käräjiltä saaman ehdollisen tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lisäksi hovioikeus hylkäsi syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta Arto Merisalon, Yli-Saunamäen ja Toivo Sukarin osalta.

Lahjussyytteet liittyivät siihen, että Kanerva sai noin 50 000 euroa vaalitukea Nova-konsernilta. Rahaa annettiin niin vuoden 2007 eduskuntavaaleihin kuin syntymäpäiväjuhlien järjestämiseksi.

Tuen antamisen aikaan Kanerva toimi Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana. Hovioikeuden mukaan tukea antaneilla yhtiöillä ei ollut tuolloin vireillä sellaista hanketta, jonka vuoksi tuen vastaanottamista olisi tullut arvioida rangaistavana lahjuksen ottamisena tai antajien osalta lahjuksen antamisena.

Hovioikeus katsoi myös, että juhlien järjestämisen muodossa annettu etu ei ollut sellaisessa yhteydessä Kanervan asemaan Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana, että kysymys olisi saajan tai antajien kannalta rikoksena rangaistavaksi tulevasta menettelystä.

Lisäksi hovioikeus katsoi, että Toivo Sukarin antama rahallinen tuki oli eduskuntavaalien yhteydessä annettavaa sallittua vaalitukea.

Merisalon ja Yli-Saunamäen tuomiot laskivat

Hovioikeus tuomitsi Arto Merisalon, Pauli Hakalan ja Tapani Yli-Saunamäen vankeusrangaistuksiin Nova-yhtiöissä, eli Nova Group Oy:ssä ja Nova Kiinteistökehitys Oy:ssä, vuosina 2005-2009 tapahtuneista kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja Arto Merisalon lisäksi törkeästä kirjanpitorikoksesta liittyen .

Merisalo sai 4 vuoden ja 6 kuukauden ja Yli-Saunamäkivuoden ja 8 kuukauden tuomion. Yli-Saunamäen tuomio on ehdollinen. Tuomiot ovat käräjäoikeuden langettamia tuomioita lievempiä.

Hovioikeus tuomitsi Hakalan kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä 3 vuoden vankeusrangaistukseen.

Syyte toimitusjohtajana toiminutta Pentti Lindéniä vastaan hylättiin.

Hovioikeus lisäksi hylkäsi myös Merisalon käräjäoikeudessa saamat tuomiot lahjuksen antamisesta, niin sanotusta Rovaniemen kelkkatehtaan jutusta sekä Kehittyvien maakuntien Suomi ry:hyn liittyneestä rekisterimerkintärikoksesta ja avunannosta sekä kirjanpitorikoksesta.

Ehdollista käräjäoikeudesta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kanervan viime vuoden huhtikuussa törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta 1 vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lahjussyytteet liittyivät siihen, että Kanerva sai noin 50 000 euroa vaalitukea Nova-konsernilta. Oikeuden enemmistön mukaan Kanervan toiminta oli tahallista ja tuella sekä muulla vieraanvaraisuudella oli yhteys hänen toimintaan Varsinais-Suomen maakunnan liitossa.

Entiset Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki tuomittiin käräjäoikeudessa vankilaan. Kaksikko määrättiin vangittavaksi heti. Tuomiot tulivat talousrikoksista ja vaalirahoitukseen liittyvistä sotkuista.

Kyse on laajasta juttukokonaisuudesta, jossa käsiteltiin Nova Group Oy:n ja Nova Kiinteistökehitys Oy:n liittyviä velallisen rikoksia, kirjanpitorikoksia, törkeää lahjuksen antamista ja ottamista sekä eräitä muita rikoksia. Nova-yhtiöiden osalta kysymys oli keskeisesti törkeästä velallisen epärehellisyysrikoksesta, jossa yhtiöiden varoja oli siirretty lähipiirin hyväksi sekä käytetty merkittäviä määriä liiketoimintaan liittymättömiin tarkoituksiin. Yhtiön varoilla on rahoitettu vaalitukea, josta osa on katsottu lahjomarikosten tunnusmerkistön täyttäväksi menettelyksi.

Velallisen rikoksilla aiheutettiin yhtiöiden velkojille noin 5 miljoonan euron suuruiset vahingot.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.