Mainos

Honeywell menossa General Electricille

Kaksi amerikkalaista teollisuusjättiä ovat päättäneet yhdistää voimansa. Pörssiarvolla mitattuna maailman suurin yhtiö General Electric ostaa toisen niin ikään monialayhtiön Honeywell Internationalin. Kummankin yhtiön hallitukset ovat hyväksyneet kaupan, joka on määrä saattaa päätökseen ensi vuoden alkupuolella.

Kauppasumma on 45 miljardia dollaria eli noin 315 miljardia markkaa. Yrityskaupan tuloksena syntyy yksi maailman suurimmista yhtiöistä, joka toimii ilmailualalla, kemianteollisuudessa ja tekee sähkölaitteita. Kaupan jälkeen ennestäänkin mammuttimainen GE laajenee noin kolmanneksella ja parantaa markkina-asemiaan avainalueillaan. GE valmistaa mm. voimaloiden osia, ydinreaktoreita, lentokoneiden moottoreita ja se omistaa NBC-televisioyhtiön.

Honeywell puolestaan valmistaa lentokoneiden osia, erikoiskemikaaleja, muovia, kuituja ja muita teollisuusmateriaaleja. Honeywell on lisäksi merkittävä lentokoneiden elektroniikkaosien sekä ilmavalvonnan seurantalaitteiden toimittaja. Kaupan ehtoihin kuuluu, että GE ottaa vastatakseen osan Honeywellin veloista. Honeywellin pääkonttori New Jerseyssä suljetaan, minkä vuoksi noin 550 työntekijää menettänee työnsä.

GE:n ja Honeywellin täydellinen yhdistyminen saattaa kilpistyä Yhdysvaltain ja Euroopan kilpailuviranomaisten vastustukseen. Eräiden arvioiden mukaan yhtiöt joutuvat myymään joitakin liiketoimialojaan, jotta viranomaiset hyväksyvät fuusion.

GE:n pääjohtaja John F. Welch Jr. päätti yritysoston yhteydessä lykätä eläkkeelle siirtymistään, koska hän haluaa seurata yhdistymisen etenemistä. Honeywellin pääjohtaja Michael R. Bonsignore liittyy puolestaan GE:n johtokuntaan.

GE on yksi maailman kannattavimmista yhtiöstä, viime vuonna sen voitto kasvoi lähes 11 miljardiin dollariin edellisvuoden 1,6 miljardista. Tänä vuonna GE:n liikevaihdon arvioidaan nousevan 130 miljardiin dollariin. Honeywell Internationalin viime vuoden liikevaihto oli hieman alle 24 miljardia dollaria, tulos 1,5 miljardia ja se työllistää 120 000 ihmistä eri puolilla maailmaa.
(STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.